Odkryłam ostatnio genialną mąkę - pełnoziarnistą orkiszową (wyprodukowaną przez Gdańskie Młyny). Nie pozostało więc nic innego, jak tylko czym prędzej coś z niej przyrządzić. Wybór padł na wytrawne muffiny z cukinią, której dostałam też wielką siatę :-) Mąka ta też świetnie się nadaje do naleśników, placków z cukinii (po przepis zapraszam tu) lub racuchów z jabłkami - klik.
Składniki na ok.12 szt:
- 2 szkl mąki (u mnie 1 szkl. pszennej pełnoziarnistej i 1 szkl. orkiszowej pełnoziarnistej)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 ml oleju rzepakowego
- 150 ml kefiru lub maślanki
- kilka plasterków szynki wiejskiej
- 1/2 średniej cukinii
- 1 mała cebulka
- suszona bazylia i oregano
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę kroję w paseczki i obsmażam na patelni, solę i pieprzę. Dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i na końcu pół centymetrowe połówki plastrów cukinii, smażę kilka minut na małym ogniu i posypuję bazylią i oregano. Do jednej miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, starannie mieszam. Do drugiej miski wbijam jajko, które roztrzepuję z kefirem i olejem. Do miski z sypkimi składnikami wlewam "mokre" - całość dokładnie mieszam rózgą. Dodaję podsmażoną szynkę z cebulką i cukinią - i mieszam ponownie. Powstałą masę nakładam do foremek do 2/3 wysokości. Piekę ok 25 minut w piekarniku w 190 st z termoobiegiem. Potem wyjadam z apetytem łyżką póki są jeszcze gorące ... Mniam! ;-)
Też korzystam z tej mąki i jestem bardzo zadowolona;)
OdpowiedzUsuńzaciekawiła mnie ta mąka, ale same babeczki jeszcze bardziej
OdpowiedzUsuńlubię wytrawne muffiny :)
OdpowiedzUsuń