poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Muffiny orkiszowe z szynką i cukinią






Odkryłam ostatnio genialną mąkę - pełnoziarnistą orkiszową (wyprodukowaną przez Gdańskie Młyny). Nie pozostało więc nic innego, jak tylko czym prędzej coś z niej przyrządzić. Wybór padł na wytrawne muffiny z cukinią, której dostałam też wielką siatę :-) Mąka ta też świetnie się nadaje do naleśników, placków z cukinii (po przepis zapraszam tu) lub racuchów z jabłkami - klik.


Składniki na ok.12 szt:

  • 2 szkl mąki (u mnie 1 szkl. pszennej pełnoziarnistej i 1 szkl. orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • kilka plasterków szynki wiejskiej
  • 1/2  średniej cukinii
  • 1 mała cebulka
  • suszona bazylia i oregano
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Cebulkę kroję w paseczki i obsmażam na patelni, solę i pieprzę. Dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i na końcu pół centymetrowe połówki plastrów cukinii, smażę kilka minut na małym ogniu i posypuję bazylią i oregano. Do jednej miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, starannie mieszam. Do drugiej miski  wbijam jajko, które roztrzepuję z kefirem i olejem. Do miski z sypkimi składnikami wlewam "mokre" - całość dokładnie mieszam rózgą. Dodaję podsmażoną szynkę z cebulką i cukinią - i mieszam ponownie. Powstałą masę  nakładam do foremek do 2/3 wysokości. Piekę ok 25 minut w piekarniku w 190 st z termoobiegiem. Potem wyjadam z apetytem łyżką póki są jeszcze gorące ... Mniam! ;-)


                                                                                                                                                                                                                                   

3 komentarze:

  1. Też korzystam z tej mąki i jestem bardzo zadowolona;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawiła mnie ta mąka, ale same babeczki jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię wytrawne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...