Przepraszam za tak długą nie zapowiedzianą przerwę - tęskniliście? Mam nadzieję :-) ... po prostu się urlopowałam i pół Polski zwojowałam ... ;-) a na urlopie duuużo gotowałam :-) niebawem więcej letnich przepisów oraz inspiracji. A dziś zapraszam na leciutkie serowe racuszki z jagodami - w sam raz na wakacyjne drugie śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Składniki:
- ok. 500 ml mleka
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej (pół an pół mąka jasna z pełnoziarnistą)
- ok 20 dag białego sera twarogowego
- 20 dag jagód
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko i jogurt, dodaj jaja i roztrzep je. Dodaj mąkę (podałam co prawda ok. 2 szkl, ale tak na prawdę dodałam jej "na oko" ;-) ), szczyptę soli i cukru - wymieszaj. Konsystencja powinna być dość gęsta, podobnie jak na omlet. Pokrusz palcami biały ser, wymieszaj. następnie dodaj jagody i nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga! - sera nie powinno być zbyt dużo, żeby placki się nie rozpadały. Smaż kilka minut z dwóch stron na średnim ogniu na złocisty kolor. Wykładaj na ręcznik jednorazowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem i świeżymi jagodami, lub posyp cukrem pudrem. Pycha!
Do miski wlej mleko i jogurt, dodaj jaja i roztrzep je. Dodaj mąkę (podałam co prawda ok. 2 szkl, ale tak na prawdę dodałam jej "na oko" ;-) ), szczyptę soli i cukru - wymieszaj. Konsystencja powinna być dość gęsta, podobnie jak na omlet. Pokrusz palcami biały ser, wymieszaj. następnie dodaj jagody i nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga! - sera nie powinno być zbyt dużo, żeby placki się nie rozpadały. Smaż kilka minut z dwóch stron na średnim ogniu na złocisty kolor. Wykładaj na ręcznik jednorazowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem i świeżymi jagodami, lub posyp cukrem pudrem. Pycha!
Muszę zrobić te placki. Jagodowe to chyba moje ulubione, jednak nie próbowałam tej twarogowej wersji.
OdpowiedzUsuń