poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Serowe placki z jagodami




Przepraszam za tak długą  nie zapowiedzianą przerwę - tęskniliście?  Mam nadzieję  :-) ... po prostu się urlopowałam i pół  Polski zwojowałam ... ;-) a na urlopie duuużo gotowałam :-) niebawem więcej letnich przepisów oraz inspiracji. A dziś zapraszam na leciutkie serowe racuszki z jagodami - w sam raz na wakacyjne drugie śniadanie, kolację lub podwieczorek.



Składniki:
  • ok. 500 ml mleka
  • ok. 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej (pół an pół mąka jasna z pełnoziarnistą)
  • ok 20 dag białego sera twarogowego
  • 20 dag jagód 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko i jogurt, dodaj jaja i roztrzep je. Dodaj mąkę (podałam co prawda ok. 2 szkl, ale tak na prawdę dodałam jej "na oko" ;-) ), szczyptę soli i cukru - wymieszaj. Konsystencja powinna być dość gęsta, podobnie jak na omlet. Pokrusz palcami  biały ser, wymieszaj. następnie dodaj jagody i nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Uwaga! - sera nie powinno być zbyt dużo, żeby placki się nie rozpadały. Smaż kilka minut z dwóch stron na  średnim ogniu na złocisty kolor. Wykładaj na ręcznik jednorazowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Podawaj ze śmietaną  lub jogurtem i świeżymi jagodami, lub posyp cukrem pudrem. Pycha! 

1 komentarz:

  1. Muszę zrobić te placki. Jagodowe to chyba moje ulubione, jednak nie próbowałam tej twarogowej wersji.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...