sobota, 18 sierpnia 2012

Owsiane placki z jabłkami i rodzynkami


Tego lata zdecydowanie "wzięło mnie" na szybkie i lekkie dania -  placki z owocami i warzywami oraz makarony. Dlatego na weekendowe śniadanie proponuję pożywne placuszki z jabłkami, otrębami owsianymi i rodzynkami.


Składniki ( na ok. 18 placków):
  • 1 opakowanie kefiru ( 150 g)
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 szkl otrębów owsianych
  • 2-3 jabłka
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowania:

W misce roztrzepuję kefir z jajkiem, dodaję sól, mąkę, otręby owsiane i cynamon. Jabłka trę na tarce, na dużych oczkach, dodaję rodzynki, dokładnie mieszam,żeby połączyć wszystkie składniki. Łyżką nakładam placki na rozgrzany olej, smażę kilka minut z dwóch stron na złoty kolor. Placki oprószone cukrem pudrem dzieciaki zajadają z apetytem, między zabawą przybiegają i porywają placki z talerza. Takie danie pozwala przemycić zdrowe składniki... potem tylko słyszę ""Hmmm jakie pyszne! Mamo, z czym te placki?" ;-)


Czy wiesz, że ...

  • Otręby są naturalnym źródłem błonnika
  • korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego
  • pomaga w usuwaniu kwasów żółciowych i cholesterolu
  • pomagają w walce z otyłością
  • ułatwiają trawienie i wydalanie
Otręby owsiane zawierają:
  • błonnik pokarmowy
  • witaminy: B1, PP, kwas foliowy
  • minerały: potas, fosfor,magnez, żelazo, cynk
a zatem smacznego i na zdrowie! :-)

1 komentarz:

  1. Chyba już wiem co zaserwuje na niedzielne śniadanie :) Apetycznie się zapowiadają te placuszki, aż ochota mnie naszła na nie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...