Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym. Tak pyszne, że aż trudno się od nich oderwać, więc bez zbędnego rozpisywania się - przechodzę do sedna...
Składniki:
- 1kg skrzydełek z kurczaka
Sos:
w 1 garnku:
w 1 garnku:
- 1 szkl. bulionu
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sherry
- 1/2 łyżeczki proszkowanego imbiru
Przygotowanie:
Skrzydełka gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Do rondla z grubym dnem wlewamy 1 szklankę bulionu, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego i przeciskamy przez praskę 2-3 ząbki czosnku. W małym rondelku podsmażyć miód, 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sherry i 1/2 łyżeczki imbiru- wymieszać i połączyć z bulionem i sosem sojowym w dużym rondlu - starannie wymieszać, włożyć skrzydełka i gotować ok. pół godziny na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać orzeszki ziemne (opcjonalnie)... i zajadać z rozkoszą ;-) ... bo znikają w mgnieniu oka ! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz