Pyszna i ekspresowa przekąska idealna na Sylwestra oraz inne karnawałowe imprezy, jak i na przystawkę do romantycznej kolacji we dwoje! ;-) Przepis znalazłam na chillibite.pl - tu oryginalny przepis-klik, mało tego, miałam przyjemność kosztować je na wspomnianych przez autorkę "babskich urodzinach" :-) ... pyszności, po prostu rozpływały się w ustach, a na stole wyglądały bardzo efektownie... ale tylko przez chwilę - bo zniknęły w mgnieniu oka ;-)
Składniki:
- 1 op. roszponki (ok. 200 g)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- suszone figi
- ser pecorino (ja dałam mozzarellę - też smacznie)
- świeża gruszka
Przygotowanie:
Oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz wymieszać i dodać roszponkę. Wymieszać delikatnie roszponkę z dressingiem. Ser, figi i gruszkę pokroić w paseczki ( najlepiej przygotować wcześniej) i układać na plasterku szynki parmeńskiej. Aby uzyskać eleganckie "bukieciki" na plasterek szynki należy ułożyć roszponkę, tak aby listki wystawały z dwóch stron, następnie paseczek gruszki, figi i sera - zwijamy w rulonik i kroimy na pół, tak aby z jednego rulonika powstały dwa "bukieciki" i stawiamy na półmisku. Efekt na załączonym zdjęciu - czyż nie urocze? :-) a do tego jakie pyszne! Polecam wszystkim Zakochanym i nie tylko! :-)
Wygladają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńOryginalne danie! Super:)
OdpowiedzUsuńjakie to ładne!:-)
OdpowiedzUsuń