Podaję sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami pod bezą. To przepis przyjaciółki mojej mamy - Ani - mistrzyni serników :-) Zawsze preferowałam tradycyjny sernik wiedeński z polewą czekoladową, taki jak tu, ale gdy upiekłam ten - zmieniłam zdanie - jest obłędny, delikatny - sami spróbujcie! Co prawda do pieczenia sernika i bezy trzeba trochę cierpliwości, ale warto! :-)
▼
sobota, 30 marca 2013
piątek, 29 marca 2013
Mazurek owsiany z jagodami Goji
Leciuchny, pyszny i bardzo zdrowy mazurek z płatków owsianych, udekorowałam płatkami migdałów i suszonymi owocami Goji, które niedawno odkryłam w sklepie ze zdrową żywnością. Podstawowy przepis znalazłam w książce Beaty Połatyńskiej "Mazurki pyszne i łatwe". Rzeczywiście wykonanie ekspresowe i bardzo proste.
czwartek, 28 marca 2013
wtorek, 26 marca 2013
Schab ze śliwką
Świeżutki prosto z piekarnika - pieczony schab ze śliwką - to obowiązkowe danie na świątecznym stole, w wersji na zimno - zarówno na wielkanocne jak i bożonarodzeniowe śniadanie. Na ciepło może być elementem świątecznego obiadu. A przygotowanie? Nic trudnego - samo się piecze :)
poniedziałek, 25 marca 2013
Bułka z pieczarkami i smak wspomnień
Każdy z nas ma w pamięci smaki z dzieciństwa, młodości, smaki które przypominają nam dawne, zapomniane chwile. Czy jest to odgłos skwierczącej jajecznicy na słoninie w niedzielny poranek, aromat szarlotki unoszący się w domu babci, czy smak domowego rosołu, gdy jesteśmy przeziębieni. Nasze wspomnienia łączą się ze smakami i zapachami. Jedno z takich wspomnień przywodzi mi prosta bułka z pieczarkami ...
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Pieczona biała kiełbasa z pieczarkami
Tradycyjny wielkanocny obiad nie obędzie się bez pieczonej białej kiełbasy. Ja od lat kupuję kiełbasę firmy Olewnik, która jest tak pyszna, że nie wymaga dodatkowego przyprawiania. Wystarczy ją upiec z cebulką i pieczarkami - smakuje bosko!
niedziela, 24 marca 2013
Mazurek makowy z konfiturą z żurawin i bakaliami
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Dziś proponuję mazurek makowy na kruchym spodzie, z konfiturą z żurawin i egzotycznymi bakaliami.
piątek, 22 marca 2013
Szafranowe risotto z pieczonym łososiem
Pyszne risotto gotowane na mleku z odrobiną szafranu, groszkiem, pieczonym łososiem i zieloną pietruszką - pychota :-)
czwartek, 21 marca 2013
środa, 20 marca 2013
Tarta z porem i zielonym groszkiem
Zainspirował mnie marcowy nt. Zwierciadła, z przepisem na tartę na kruchym cieście z porem, zielonym groszkiem szczypiorkiem i tymiankiem. Lekko zmodyfikowałam przepis - moja tarta jest na cieście francuskim, zamiast szczypiorku dodałam koperek - wyszła pyszna i delikatniejsza niż oryginał. Polecam na lekki lunch lub kolację.
wtorek, 19 marca 2013
Sałatka z pieczonym łososiem
Czy Wy też czekacie na wiosnę? Ja już nie mogę się doczekać. Skoro za oknem wciąż śnieg, to chociaż
na talerzu niech zagości zielony kolor :-)