Pyszne risotto gotowane na mleku z odrobiną szafranu, groszkiem, pieczonym łososiem i zieloną pietruszką - pychota :-)
Składniki na 4 osoby:
- 500g ryżu arborio
- 2 łyżki oleju (używam z oleju z pestek winogron)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- groszek zielony
- 1 szkl mleka 2%
- ok1 l. bulionu drobiowego,
- dużo świeżo usiekanej zielonej pietruszki
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
- odrobina szafranu
- zielona pietruszka
- filet łososia - ok 500 g
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 2 plasterki cytryny
Przygotowanie:
Łososia doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, 2 ząbkami czosnku, koperkiem, kładę plasterek cytryny i piekę w folii ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 st.
Do risotto wybieram tym razem ryż arborio (prawdziwy ryż do risotto), o grubych lekko zaokrąglonych ziarnach i perłowym kolorze. W teflonowym rondlu rozgrzewam masło i olej, kilka minut podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaję sól i pieprz. Wsypuję ryż i mieszam. Podsmażam chwilę, następnie zalewam połową bulionu drobiowego, gotuję ok. 5-10 min aż ziarna zrobią się półprzezroczyste, dolewam mleko i resztę bulionu, wsypuję odrobinę szafranu - mieszam ponownie. Gotuję na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie resztę płynu. Dodaję groszek, pieczonego łososia i usiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Ryż jest kleisty i kremowy dzięki dużej zawartości skrobi, jednocześnie ziarenka nie rozgotowują się, zachowują swój kształt i w środku pozostają al dente. Tak przygotowane danie ma charakterystyczny aksamitny smak i dosłownie rozpływa się w ustach. Risotto podaję z lekką sałatką na bazie rukoli i różowego grapefruita z sosem miodowo - balsamico. Polecam!
Ale pyszne risotto :) Jeszcze z łososiem, którego powoli dopiero oswajam (wędzonego jem od dawna, ale takiego gotowanego dopiero poznaję).
OdpowiedzUsuńp.s
W przepisie brakuje łososia :)
hehe :-) dzięki - juz dodałam ;-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, łososia uwielbiam, więc danie musi być pyszne. Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.
OdpowiedzUsuń