piątek, 22 marca 2013

Szafranowe risotto z pieczonym łososiem





Pyszne risotto gotowane na mleku z odrobiną szafranu, groszkiem, pieczonym łososiem i zieloną pietruszką - pychota :-)


Składniki na 4 osoby:

  • 500g  ryżu arborio
  • 2 łyżki oleju (używam z oleju z pestek winogron)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • groszek zielony 
  • 1 szkl mleka 2%
  • ok1 l. bulionu drobiowego, 
  • dużo świeżo usiekanej zielonej pietruszki
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • odrobina szafranu
  • zielona pietruszka
  • filet łososia - ok 500 g
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • 2 plasterki cytryny


Przygotowanie:

Łososia doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, 2 ząbkami czosnku, koperkiem, kładę plasterek cytryny i piekę w folii ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 st.

Do risotto wybieram tym razem ryż arborio (prawdziwy ryż do risotto), o grubych lekko zaokrąglonych ziarnach i perłowym kolorze. W  
teflonowym rondlu  rozgrzewam masło i olej, kilka minut podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaję sól i pieprz. Wsypuję ryż i mieszam. Podsmażam chwilę, następnie zalewam połową bulionu drobiowego, gotuję ok. 5-10 min aż ziarna zrobią się półprzezroczyste, dolewam mleko i resztę bulionu, wsypuję odrobinę szafranu - mieszam ponownie. Gotuję na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie resztę płynu. Dodaję groszek, pieczonego łososia i usiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Ryż jest kleisty i kremowy dzięki dużej zawartości skrobi, jednocześnie ziarenka nie rozgotowują się, zachowują swój kształt i w środku pozostają al dente. Tak przygotowane danie ma charakterystyczny aksamitny smak i dosłownie rozpływa się w ustach. Risotto podaję z lekką sałatką na bazie rukoli i różowego grapefruita z sosem miodowo - balsamico. Polecam!


3 komentarze:

  1. Ale pyszne risotto :) Jeszcze z łososiem, którego powoli dopiero oswajam (wędzonego jem od dawna, ale takiego gotowanego dopiero poznaję).

    p.s
    W przepisie brakuje łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe :-) dzięki - juz dodałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, łososia uwielbiam, więc danie musi być pyszne. Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...