Zainspirował mnie marcowy nt. Zwierciadła, z przepisem na tartę na kruchym cieście z porem, zielonym groszkiem szczypiorkiem i tymiankiem. Lekko zmodyfikowałam przepis - moja tarta jest na cieście francuskim, zamiast szczypiorku dodałam koperek - wyszła pyszna i delikatniejsza niż oryginał. Polecam na lekki lunch lub kolację.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 op śmietany 18% (150 ml)
- 4 jajka
- 2 duże pory
- ok. 60 g mrożonego groszku
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Okrągłą formę do tart smaruję i wykładam ciasto francuskie, nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 15- 20 min.
Nadzienie:
Siekam koperek, pory w talarki o średnicy ok 1 cm. Rozkładam na podpieczonym spodzie razem z groszkiem. Zalewam roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, koperkiem, solą i pieprzem. Piekę ok 20- 30 minut, aż nadzienie stężeje i nabierze złotego koloru. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz