poniedziałek, 31 października 2011
Placki ziemniaczano-dyniowe
i znowu dynia .... :-) ale już ostatnie podrygi .... bo ostatnio gdziekolwiek spojrzeć wszędzie DYNIAAAAA! Uaaaa!!!!
... a placki były przepyszne - znów fajna opcja ciepłej i taniej kolacji ;-)
Oczy na Halloween :-)
W sobotę byliśmy u sąsiadów na halloweenowej imprezie z wycinaniem dyni itp.
Zainspirowana wpisem Angie przygotowałam dla dzieciaków mały poczęstunek.... :-)
środa, 26 października 2011
Sernik dyniowy na zimno
Sernik dyniowy na zimno z pure pieczonej dyni to po prostu mistrzostwo smaku! Ma delikatny i aksamitny smak. Pure z pieczonej dyni można zamrozić jesienią - idealnie przyda się na wiosenne święta.
Tarta z dynią, szynką i porem
Uczta dyniowa cz. III
Delikatna i kolorowa tarta z dynią, szynką i porem to idealna alternatywa na ciepłą przystawkę lub lekką kolację.
Sałatka z dyni i rukoli
Uczta dyniowa cz.II
Tym razem super prosta i szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą i orzechami nerkowca, jest idealna na lekką niebanalną przekąskę.
wtorek, 25 października 2011
Zupa - krem z dyni
Uczta dyniowa - cz. I
Jak wiecie w niedzielę przyrządziłam obiad dla 13 osób ... rodzinne przyjęcie urodzinowe dla mojego syna. Na pierwsze danie podałam zupę krem z mojej 20-kilogramowej dyni :-)
inspirowałam się kilkoma przepisami, m.in. tym i komentarzem Nieśki do mojego wpisu o dyni :-), a w efekcie powstał mój autorski z zapożyczonymi elementami.
poniedziałek, 24 października 2011
Najprostsze ciastka francuskie ze śliwkami
Najprostsze, najpyszniejsze i najszybsze w wykonaniu ciastka.
Wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie i ... śliwki ... :-)
sobota, 22 października 2011
Co zrobić z 20-kilogramową dynią? ;-)
Dostałam dziś dynię, ważącą jedyne 20 kg! ;-) musiałam ją umyć w wannie :-) nie zmiesciła się nawet do mojej największej miednicy ...
co byście zrobili z tak pięknym okazem? jutro mam gości...jedyne 13 osób ;-) i zamierzam zrobić dyniowe przyjęcie. Jakie dania i desery byście zaproponowali?
Na razie wykroiłam wielki kawałek, pokroiłam w kostkę posypałam solą i skropiłam olejem z pestek winogron i upiekłam w piekarniku (190st) piekłam ok. 40 min, gorąca była przepyszna...jutro podam ją m.in. jako dyniowe frytki. ;-)
macie sprawdzony przepis na dania z dyni? wpisujcie proszę w komentarzach ...
z góry dziękuję! a teraz idę szperać na Waszych blogach.. ;-)
środa, 19 października 2011
Razowe crumble z malinami i borówką
Latem tego roku po prostu zakochałam się w crumble, to jedno z nielicznych ciast, które od razu wpisało się w moją nową - zdrową dietę ;-) bo ja niestety nie umiem żyć bez odrobiny słodkości ...
a inspirację znalazłam w lipcowym nr miesięcznika "Lubię gotować" z serii "Poradnik domowy poleca" - to mała gazetka, co miesiąc opisująca przepisy tematyczne, tym razem były to "Ciasta z owocami". Kupuję ją od wielu lat i skrzętnie kolekcjonuję każdy numer ;-)
a inspirację znalazłam w lipcowym nr miesięcznika "Lubię gotować" z serii "Poradnik domowy poleca" - to mała gazetka, co miesiąc opisująca przepisy tematyczne, tym razem były to "Ciasta z owocami". Kupuję ją od wielu lat i skrzętnie kolekcjonuję każdy numer ;-)
- 30g malin
- 30g jagód lub borówki amerykańskiej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Kruszonka:
- 8 dag mąki pszennej razowej
- 8 dag płatków owsianych
- 10 dag cukru trzcinowego
- 12 dag masła roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- otarta skórka z cytryny (było w oryginalnym przepisie, ja nie dodałam)
Sypkie składniki wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon, następnie dodać masło i posiekać.
Na ciasto:
- 35 g mąki pszennej razowej (u mnie żytnia)
- 20 dag- 3/4 kostki masła roślinnego
- 5 dag brązowego cukru
- 2 jaja
- sól
Powyższe składniki włożyć do miski i zmiksować, ja ugniatam jak kruche. Ciasto przełożyć do formy, jak piekłam w okrągłej formie do tarty, w przepisie oryginalnym zalecano formę o wymiarach 23 x 23 cm.
Formę nasmarować masłem, obsypać płatkami owsianymi (od pewnego czasu w ogóle nie używam już bułki tartej), włożyć ciasto, obsypać mąką kukurydzianą, ułożyć owoce i obsypać owsianą kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st i piec kolejne 15 min do zarumienienia.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kulką lodów bakaliowych...hmm mniam :-)
...które niestety już są wbrew mojej diecie...buuu ;-/ ale zasady są po to by je czasem łamać ... dla przyjemności :-)
Sałatka z tuńczykiem
Sałatkę z tuńczykiem często robię do pracy na drugie śniadanie. Jest też idealna na świąteczne śniadanie lub szybką kolację.
wtorek, 18 października 2011
Zielone placki z łososiem pod chrzanową pierzynką
poniedziałek, 17 października 2011
Ciasteczka ryżowe z domową konfiturą
Niebawem mój niebieskooki "słodki drań" ;-) będzie miał urodzinki, zatem najwyższy czas rozpocząć przygotowania do "kinderparty" ;-) Ciasteczka te są bardzo proste w wykonaniu, dzieciaki je uwielbiają, dziś moje maluchy bardzo sprawnie uczestniczyły w przygotowywaniu ciasta i wyrabianiu ryżowych kuleczek.
niedziela, 16 października 2011
Ekspresowe zawijasy z szynką i serem
Dziś ekspresowa ciepła kolacja.
Gotowe ciasto francuskie mam zawsze w lodówce. Świetnie się przydaje na szybkie kolacje, przekąski i nie tylko. Przepis jest dziecinnie prosty...
Makaron razowy z pomidorami i świeżą bazylią
sobota, 15 października 2011
Ekspresowa sałatka z rukolą i szynką parmeńską
Uwielbiam tą sałatkę ... smakiem przywodzi wspomnienie upalnego weekendu w Barcelonie, ...jest idealna na lekką kolację we dwoje lub przekąskę na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Dziś podam wersję ekspresową, świetnie się sprawdza, gdy mamy niespodziewanych gości.
czwartek, 6 października 2011
Cynamonowe placki z jabłkami i gruszkami
Od pewnego czasu moje dzieci nie mogą jeść białej mąki, cukru ani mleka krowiego.... i jak tu przyrządzić dla nich "coś dobrego"? ;-) - Po prostu użyć zamienników ;-)
Pilaw z kurczaka
To moje ukochane danie, całą rodziną możemy je jeść na okrągło :-) inspirowałam się pilawem Nigelli, ale mój jest bez szafranu ani skórki cytrynowej - po prostu mój mąż nie lubi, więc dostosowałam przepis do własnych potrzeb.
Dynia na słodko
To mój pierwszy raz z dynią ;-)... marynowaną, wcześniej robiłam tylko powidła śliwkowe - wyszły pysznie, nawet nie doczekały zimy :-), ale do rzeczy. Przepis dostałam od babci i postępowałam zgodnie z jej wskazówkami, ale też wg własnej intuicji smakosza ;-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)