Odkryłam ostatnio makę owsianą - fantastyczna. Wypieki z niej wykonane są o wiele "lżejsze", ciasto nie jest tak zbite jak z mąki pszennej. No i jest dietetycznie - bez glutenu, bez klasyczenj białej mąki pszennej. Dodałam mąkę owsianą jako zamiennik do muffinek słodkich i słonych - koniecznie wypróbujcie!
Składniki (na ok 12 muffinek):
- 2 jajka
- ok. 150 ml oleju
- 1-1,5 szkl mąki owsianej (Melvit)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- ok. 10 dag szynki
- ok. 10 dag sera żółtego w kosteczkę (np. gouda lub edam rycki)
- zielona pietruszka
- sól, pieprz do smaku
- oregano, bazylia
- opcjonalnie (suszone pomidory, oliwki)
Przygotowanie:
Przygotowujemy foremki na muffinki, wykładamy je papierowymi papilotkami. Szynkę i ser kroimy w kostkę. W jednej misce mieszmy składniki płynne - wbijamy jajka i olej - roztrzepujemy.
Do drugiej - wsypujemy mąkę, ½ łyżeczki
soli, odrobinę pieprzu i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi. Mieszamy,
dodajemy szynkę, ser, zieloną piertuszkę i zioła suszone - bazylię, i oregano. Możemy też dodać suszone lub świeże pomidory - pokrojone w kosteczkę lub oliwki. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewamy ciasto do foremek na babeczki. Pieczemy 20 minut w 180 st (190 st w piekarniku z
termoobiegiem). Muffinki pieką się na piękny złoty kolor. Podajemy na ciepło. Idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Smacznego!