Pyszna dietetyczna zupa - krem warzywny z czerwoną soczewicą w roli głównej.
Składniki:
- 1,5 szkl soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 250 l przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki oliwy
- majeranek otarty
- bazylia
- oregano
- szczypta chili (pieprzu cayenne)
- sól, pieprz do smaku
- pęczek zielonej pietruszki lub świeżej kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy w wodzie ok 15-20 min. Następnie zalewamy 2 litrami wrzącej wody, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy kilka minut na oliwie. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy do gotującej się soczewicy. Obieramy marchewkę, pietruszkę i selera, ścieramy na heblu lub na tarce (duże oczka) i dodajemy do zupy. Gdy soczewica będzie już miękka, dodajmy koncentrat pomidorowy ( ja dodałam szklankę przecieru pomidorowego), mieszamy i przyprawiamy: bazylią, oregano, majerankiem i szczyptą chili - sypiemy dosłownie na czubek łyżeczki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy w blenderze. Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką lub świeżą kolendrą i zagryzamy łodygą selera naciowego. Smacznego!
koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :) maxrekl
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :) pozdrawiam! przeprowadzki
OdpowiedzUsuńJa dotychczas jadłam krem tylko z zielonej soczewicy, ale teraz wypróbuję i ten:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przydałaby się teraz taka ciepła zupka na ta mroźną pogodę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam