poniedziałek, 28 maja 2012
Pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i rozmarynem
Ryby najbardziej smakują mi z pieca lub grilla. Dziś kolejna propozycja na dietetyczne i pyszne danie z rybą w roli głównej.
czwartek, 17 maja 2012
Banany pieczone w rumie
Pieczone banany można przyrządzić na grillu lub też w piekarniku. Podawać najlepiej z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi.
niedziela, 13 maja 2012
Lemoniada z pomarańczami i melisą
Kolejna propozycja smacznego i zdrowego napoju na upalne dni. Tym razem z dodatkiem soczystych pomarańczy i świeżych pachnących cytryną listków melisy. Orzeźwienie gwarantowane :-)
piątek, 11 maja 2012
Śniadaniowe muffinki bananowo - owsiankowe
Od pewnego czasu jestem fanką muffinek z dojrzałych lub wręcz przejrzałych bananów. Zmieniam tylko dodatki :-) Przepis podstawowy pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" na "Babeczki (muffinki) bananowe". Tym razem dodatkiem są płatki owsiane i rodzynki.
Szarlotka na cytrynowym spodzie
Szarlotka, my love :-) - podaję przepis, który się genialnie sprawdza, nie tylko z jabłkami. Z tych proporcji często robię ciasto "na zapas" i chowam do zamrażarki, aby potem szybciutko coś z niego upiec. Od pewnego czasu do ciasta dodaję otartą skórkę i sok z cytryny, dzięki temu kruchy spód świeżo pachnie i bardzo fajnie komponuje się ze słodkim nadzieniem jabłkowym.
czwartek, 10 maja 2012
Cacyk palce lizać :-) czyli niezawodne Tzatziki
Pyszny, lekki "cacyk" (Tzatziki) - "0" kalorii, do mięs grillowanych i nie tylko.
Składniki:
- jogurt naturalny bałkański
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 ogórek zielony
- koperek
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Ogórka pokroić w drobną kosteczkę, usiekać koperek i zieloną pietruszkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać to wszystko do jogurtu naturalnego bałkańskiego, wymieszać, posolić do smaku.
Schłodzić w lodówce.
Podawać do mięs grillowanych.
Dietetyczne placki z pieca
Placki ziemniaczane w lekkiej odmianie autorstwa Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej z programu i książki "Rewolucja na talerzu". Jestem fanką ich programu, a niedawno stałam sie też właścicielką książki, którą wygrałam w konkursie organizowanym przez Chillibite, na najlepszą potrawę świąteczną - wygrał mój sernik wielkanocny :-) - dziękuję! Ale do rzeczy:
środa, 9 maja 2012
Orzeźwiająca lemoniada
Jak sobie radziliście z upałami w pierwszy majowy weekend? Temperatury były prawdziwie letnie, nie powstydziłaby się ich ani Hiszpania ani inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Tak skutecznie odpoczywałam w weekend od komputera, że dopiero dziś zasiadam i w najbliższych dniach zdradzę Wam kilka przepisów na weekendowe majówkowe przysmaki, którymi się zajadaliśmy ;-)
Zacznę od lemoniady, którą zawsze przyrządzamy w domu w gorące dni, bo najlepiej gasi pragnienie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)