wtorek, 29 listopada 2011
Muffiny wytrawne z kabanosem, porem i oscypkiem
W weekend urządziłam w domu festiwal muffinek :-) zarówno słodkich jak i wytrawnych. Wszystkie spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem, zatem podzielę się z Wami przepisami, bo wszystkie wymyśliłam sama. Może jest gdzieś ktoś, kto wcześniej też wpadł na podobne pomysły. Nie wiem, piszę o moich eksperymentach muffinkowych ... a było naprawdę pysznie! ;-) A może i Wy posiadacie ciekawe przepisy na wytrawne muffiny? Zamieszczajcie linki w komentarzach.
piątek, 25 listopada 2011
Cynamonowy placek ze śliwkami
Na specjalne życzenie mojej nowej znajomej zamieszczam ten przepis - na pyszne jesienne ciasto ze śliwkami :-)
Tarta kalafiorowa
Zastanawiasz się, co przyrządzić na kolację ze znajomymi? Zrób tartę kalafiorową. Przepis znalazłam w książce kucharskiej "Kuchnia polska", którą dostałam w prezencie ślubnym :-) raz zrobiłam i danie to na stałe weszło do mojego repertuaru - lekka i smaczna :-) Często gości na moim stole jako ciepła kolacja, zwłaszcza w piątkowe wieczory. Polecam!
czwartek, 24 listopada 2011
Muffinki bananowe
Można by rzec "mały festiwal muffinek" urządził sobie Piegus ... a co tam :-) polecam! - smak chlebka bananowego w formie babeczki ... właśnie zaświtały mi w głowie kolejne innowacyjne pomysły piegusowe - efekt eksperymentów muffinkowych już niebawem na blogu :-) a tymczasem przepis na cynamonowe muffiny bananowe :-)
środa, 23 listopada 2011
Muffiny dyniowe
Cudowne złocisto-pomarańczowe muffiny z pieczonej dyni. Bardzo polecam, upiekłam je na Halloween, zniknęły od razu ... nie zdążyły dobrze wystygnąć ;-)
Muffinki wytrawne z szynką i pieczarkami
Ostatnio w tygodniu mam czas tylko na szybkie kolacje, większe gotowanie odbywa się zazwyczaj w weekend, zatem przed Wami kolejna sprawdzona propozycja na wieczorną sycącą przekąskę :-) przepis znalazłam kilka lat temu w jednej gazet, od razu wyrwałam kartkę i włożyłam do jednego z moich notesów, lekko zmodyfikowałam
wtorek, 22 listopada 2011
Duszona jagnięcina z przecierakami
Najlepszy gulasz z jagnięciny robiła moja babcia kiedy byłam mała. Teraz wg jej rad spróbowałam sama takowy przygotować, lekko jednak zmodyfikowany "po mojemu". Comber jagnięcy dostałam od teścia, który bardzo dobrze zna się na mięsku, ma sprawdzone miejsce, gdzie kupuje różne frykasy i czasem przynosi dla wnuczków... ;-)
niedziela, 20 listopada 2011
Placki ziemniaczane z serem brie
Placki to świetna alternatywa na szybką, ciepłą kolację, zwłaszcza jesienią, gdy mamy chętkę na nieco bardziej kaloryczne przekąski ;-)
piątek, 18 listopada 2011
Alternatywny cytryniak lub chlebek cytrynowy
Cóż to za eksperyment?! - spytacie ... a ja odpowiem - Potrzeba, Matką wynalazku! ;-) ... tak bardzo nam smakowało poprzednie ciasto cytrynowe, że zniknęło niemal od razu. Zatem postanowiłam upiec następne, tylko był jeden szkopuł. Skończyła się mąka pszenna... ale zaradnemu łakomczuchowi nic nie jest w stanie na drodze, aby przyrządzić sobie coś słodkiego ..;-) a efekt eksperymentu na załączonym obrazku - na tym widać cieniutkie niteczki skórki cytrynowej ...:-) nie ma, co prawda, tak pięknej żółtej barwy, co ciasto z mąki pszennej, ale przyznacie, że swoim złotym odcieniem idealnie wpisuje się w kolorystykę motywów Klimta ;-)
Nie trzymam Was dłużej w napięciu i uchylę rąbka tajemnicy ... :-)
czwartek, 17 listopada 2011
Kto zgadnie, co to za ciasto?
Ogłaszam konkurs.... Kto zgadnie co, to za ciasto? :-)
Podpowiem tylko, że jest to "zdrowsza" lub, jak kto woli, "lżejsza" wersja dobrze wszystkim znanego ... ;-)
Ciekawa jestem czy zgadniecie ;-)
środa, 16 listopada 2011
Ciasto cytrynowe
Uwielbiam ciasto cytrynowe, kiedyś kupowałam je regularnie. Wczoraj postanowiłam je wreszcie własnoręcznie upiec :-) wyszło tak pyszne, że nie zdążyło dobrze ostygnąć ... i już go nie było :-)
wtorek, 15 listopada 2011
Pigwówka
Pigwa...uwielbiam zapach jej owoców... u mnie w domu mama co roku robiła sok z pigwy do herbaty na zimę ... no i słynną wśród znajomych "pigwówkę" ;-)
Nie ma jak tatar!
Nie ma jak prawdziwy tatar z polędwicy wołowej! To najlepsza treściwa zakąska nie tylko od święta, idealnie pasuje do mocniejszych trunków ;-) ... dzisiejszy wpis to wspomnienie sobotniego wieczoru w męskim gronie :-)
A teraz zdradzę przepis mojej mamy na najlepszy pod słońcem tatar...
czwartek, 10 listopada 2011
Farfalle di tuna e pomodoro
Farfalle di tuna e pomodoro
czyli ekspresowe kokardki z tuńczykiem w pomidorach ;-) idealne na lunch do pracy lub lekką kolację.
niedziela, 6 listopada 2011
Babeczki à la piegus
W długie jesienne wieczory często dopada mnie słodkie łakomstwo ... ;-) i tak właśnie powstał pomysł na moje babeczki piegusowe ... a sęk cały w tym, żeby to "coś", na co mamy ochotę można było przyrządzić łatwo i szybko. A ideą wymyślania nowych wariacji nt. piegusa, natchnęła mnie pewna bardzo inspirująca osoba, która kazała spojrzeć "świeżym" okiem na stare dobrze znane przepisy ... idea kiełkowała, aż pewnego dnia powstały babeczki a la piegus :-) dzięki za "zasianie we mnie ziarna inspiracji" - dzięki temu świetnie się bawię wymyślając coraz to nowe lub zmodyfikowane wersje różnych dań, a moja rodzina tylko się cieszy i smakuje nowości ;-)
Najlepsze pieczone udka kurczaka
Uczta dyniowa - zaległa część obiadu ...;-)
Pamiętacie moją 20 kg dynię? W dniu obiadu dla 13 osób na drugie danie przygotowałam pieczone udka (a raczej pałki) kurczaka też z elementem dyniowym :-)
Upiekłam moje słynne klasyczne udka z kurczaka. Podałam z ryżem ' a la pilaw i pieczoną dynią.
sobota, 5 listopada 2011
Rozgrzewający napój z imbiru
Napar - "herbatka" ze świeżego imbiru jest idealna na jesienne przeziębienia. Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, a w przyrządzeniu jest bardzo prosta.
Świeży korzeń imbiru należy obrać i pokroić w plasterki. Zalać wrzątkiem. Można przykryć spodeczkiem na kilka minut. Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać łyżeczkę miodu. Ja dodałam mój ulubiony miód malinowy z zaprzyjaźnionej pasieki wędrownej. Ma złotą barwę i delikatny słodki smak, jest szczególnie polecany właśnie przy przeziębieniach. Należy pamiętać o intensywnym, ostrym smaku imbiru i dać odpowiednią dla własnych upodobań ilość, a także "doprawić" cytryną i miodem, też wedle gustu. Na zdrowie! ;-)
środa, 2 listopada 2011
Subskrybuj:
Posty (Atom)