Po tygodniu jedzenia wielkanocnego żurku i dwóch tygodniach wyjadania z lodówki świątecznych boczków schabów i innych, nadszedł czas na egzotykę - dla równowagi :-) Co Wy na to?
Składniki:
- pierś kurczaka
- ziarna sezamu
- orzechy nerkowca
- sos sojowy ciemny
- indonezyjski sos sojowy (opcjonalnie)
- kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski , marynować godzinę w sosie sojowym ciemnym i słodkawym sosie indonezyjskim (kupiłam w Lidlu). Następnie obtaczam w ziarnach sezamu i smażę na oleju - na średnim ogniu, należy często obracać, tak by z wierzchu nie przypalić ziaren i by środek kurczaka "doszedł". Orzechy nerkowca uprażyć na patelni i dodać do kurczaka. Podawać z makaronem sojowym, ryżowym i warzywami. Pyszna odmiana! Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz