środa, 26 września 2012
Placki z dyni ze świeżym imbirem
wtorek, 25 września 2012
Smażone banany z syropem klonowym i lodami
Smażone banany z lodami to jeden z moich ulubionych ekspresowych deserów ;-) wcale nie trzeba piec bananów w piekarniku przez 20 minut. Wystarczy podsmażyć na maśle przez kilka minut z dwóch stron. Można posypać odrobiną cukru trzcinowego i podlać kieliszkiem rumu (ale niekoniecznie). Następnie, gdy banany będą już szkliste i miękkie przekładamy je na talerz. Podajemy z lodami śmietankowymi lub bakaliowymi, całość polewamy odrobiną syropu klonowego. I deser gotowy :-) uwielbiam go - w nocy o północy :-)
niedziela, 23 września 2012
Tarta z cuknią i cebulą cukrówką
Ostatnio w mojej kuchni gości cukinia w każdej postaci - zupa krem, placki, tarty, faszerowana. To fantastyczne warzywo świetnie sprawdzi sie w kuchni "zabieganej" pani domu jaką się ostatnio stałam :-), bo przyrządza się je bardzo szybko. Dlatego królują u mnie ostatnio ekspresowe dania, właśnie z dodatkiem jesiennych warzyw, takich jak m.in. cukinia. Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego, idealną na jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację.
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe, aromatyczne i wilgotne - idealne na jesienne wieczory do herbaty, a wykonanie podobne do ucieranego ciasta marchewkowego jak tu. Może nie wyrośnie wysokie, ale z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom dyni.
poniedziałek, 10 września 2012
Kabaczek
Cukinie, kabaczki, dynie - jesień to wasz czas :-) Dziś proponuję fantastyczne lekkie danie. Można je podać osobno lub jako dodatek warzywny do dania głównego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)