piątek, 20 stycznia 2012
wtorek, 17 stycznia 2012
Szybkie spaghetti z szynką i pieczarkami
Kolejny pomysł na szybki makaron na lunch lub kolację. Zajrzyj do lodówki i sprawdź czy masz potrzebne składniki. Wystarczy mała cebulka, kilka plasterków szynki i garstka pieczarek oraz ugotowany wcześniej makaron. Wykorzystujemy resztki z lodówki i powstaje pyszne danie :-)
niedziela, 15 stycznia 2012
sobota, 14 stycznia 2012
Idealne śniadanie na zimę
Zimą na śniadanie najlepiej jeść pożywne płatki zbożowe z owocami i bakaliami i mlekiem lub jogurtem, aby dały nam energię na cały dzień. Możemy korzystać z gotowych mieszanek lub zrobić samemu domowe muesli. Kiedyś jak nie było w sklepach mieszanek muesli, przygotowywałam sobie taką właśnie mieszankę. Nazywała się też sałatką urody ;-)
piątek, 13 stycznia 2012
Pyszny pischinger czyli wafle przekładane
W piątek 13-tego trzeba zjeść coś czekoladowego! ;-) Co Wy na to? Mnie się podoba taka zasada :-) Jakiś dobry rok temu zainspirowała mnie SzeLLka pomysłem, na moim zdaniem najlepszą wersję pischingera - tu jej wersja królewskiego pischingera-klik, chociaż pierwsza myśl, jaka przebiegła mi przez głowę, to pytanie czy kajmak, czekolada i dżem to nie za dużo szczęścia na raz? Przy najbliższej okazji wypróbowałam to połączenie i teraz jest nieodzownym elementem słodkiego menu na kinderbale i rodzinne spotkania z udziałem dzieciaków.
czwartek, 12 stycznia 2012
Leniwe z serem - smak dzieciństwa
Leniwe z serem polane bułeczką z masełkiem lub śmietaną z cukrem - ech, smak dzieciństwa ;-) Dziś moje dzieciaki zajadają się tym prostym daniem, więc, aby przysmak ten przerwał kolejne pokolenia, podaję sprawdzony przepis. ;-)
wtorek, 10 stycznia 2012
Makaron w sosie serowo-śmietanowym z brokułami
Powrót do pracy po dłuuugim świątecznym wypoczynku i godzinach spędzonych w kuchni ... czyli czas na szybkie dania ;-)
Przygotowanie: 10, no może 15 min.
poniedziałek, 9 stycznia 2012
Guacamole - dip z awokado w mojej nieco łagodniejszej wersji
Po sylwestrze zostało mi 1 samotne awokado, zrobiło się już bardzo miękkie, więc postanowiłam je jak najszybciej wykorzystać, w możliwie najprostszy sposób. W poszukiwaniu inspiracji, "przewertowałam" kilka blogów kilinarnych i na Kwestii Smaku znalazłam przepis na dip z awokado czyli przepis podstawowy na guacamole - tu link do oryginału - klik . Przepis okazał się dziecinnie prosty, lekko go zmodyfikowałam, zamiast tabasco, dodałam odrobinę chilli (pieprzu cayenne)
niedziela, 8 stycznia 2012
Muffiny bananowe z figami
Rewelacyjne muffiny! Po raz pierwszy tak ładnie mi wyrosły ;-) Przepis podstawowy pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" na "Babeczki (muffinki) bananowe". Podobnie jak Nigella, bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. Lekko go zmodyfikowałam, wykorzystując resztki bakalii, które mi zostały po świątecznych wypiekach.
Surówka z selera - w wersji light
To moja ukochana surówka. Zawsze ją zamawiam do obiadu, gdziekolwiek jestem, najlepszą jadłam w Restauracji Homar w Jastarnii oraz w podwarszawskim zajeździe U Mikulskich w Wiązownej na trasie lubelskiej. A do wpisu zainspirowała mnie Smaczna Pyza wczorajszym przepisem na surówkę z selera z żurawiną - klik. Ja dziś podaję przepis podstawowy light - mój ulubiony - z jogurtem i rodzynkami, natomiast wersję z żurawiną zapewne niebawem wypróbuję :-)
Najlepszy pieczony udziec z indyka
Pieczony udziec indyka do nasze rodzinne ulubione danie odświętne, przeważnie przygotowujemy je na obiad w drugi dzień świąt, na noworoczny obiad lub inne większe rodzinne spotkania. Jak większość pieczonych mięs "samo się robi" ;-) marynujemy, wstawiamy do piekarnika i ,w między czasie, możemy zająć się przygotowywaniem dodatków, surówek lub deseru.
sobota, 7 stycznia 2012
Bananowe pancakes na niedzielne śniadanie
Pyszne bananowe pankaces to idealna propozycja na niedzielne śniadanie. Można je podać z miodem lub syropem klonowym, do tego kubek gorącego kakao i ... hmm :-) - po tak smacznym poranku czeka nas zapewne wspaniały rodzinny dzień.
Koktajl z krewetek w awokado
To jedna z moich ulubionych imprezowych przystawek. Pyszna i bardzo szybka w wykonaniu. Nadaje się zarówno na Sylwestra, przyjęcia, jak i na kolację we dwoje.
piątek, 6 stycznia 2012
Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami
Nie ma nic prostszego i szybszego jak przekąski i dania z gotowego ciasta francuskiego. Założę się, że po Świętach zostało Wam trochę farszu na pierogi z kapustą i grzybami .... Jeśli niezbyt macie czas i ochotę ponownie kleić klasyczne pierogi, najlepiej zróbcie ekspresowe kieszonki, paszteciki lub pierożki właśnie z ciasta francuskiego (sposób zawinięcia ciasta zależy od Waszej inwencji)
Wystarczy rozwinąć gotowy placek ciasta francuskiego, pokroić na kwadraty, nałożyć łyżeczkę farszu i zawinąć rogi ciasta do środka, lub złożyć na pół tworząc trójkąty. Ja ostatnio też tak zrobiłam z resztką bigosu :-)
Rozgrzać piekarnik do 190-200 st i piec przez 20 min. Po upieczeniu są od razu gotowe do jedzenia. Pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. ;-) Smacznego!
środa, 4 stycznia 2012
Wykwintna beza z sharon i sosem malinowym
Wykwintna beza Pawłowej z persymoną (sharon, owoc kaki) i sosem ze świeżych malin to prawdziwie królewski , odświętny deser! ;-) Przepis podstawowy zaczerpnęłam z książki "Nigella Świątecznie"
Subskrybuj:
Posty (Atom)