Ekspresowa sałatka z roszponki z dodatkiem sera pleśniowego typu le Rustique, "śmierdziucha" :-) z przerostem białej pleśni i pomidorków cherry, oliwek i bakalii. Idealna na Sylwestra albowiem, najlepiej do przekąsek z takimi serami pasują właśnie wina musujące np. jedno z moich ulubionych - włoskie Atelie Prosecco
piątek, 30 grudnia 2011
Sałatka z roszponki i sera pleśniowego z bakaliami
Ekspresowa sałatka z roszponki z dodatkiem sera pleśniowego typu le Rustique, "śmierdziucha" :-) z przerostem białej pleśni i pomidorków cherry, oliwek i bakalii. Idealna na Sylwestra albowiem, najlepiej do przekąsek z takimi serami pasują właśnie wina musujące np. jedno z moich ulubionych - włoskie Atelie Prosecco
Cranberry Noel z makiem i żurawiną
A miały być najzwyklejsze ciasteczka Cranberry Noel z żurawiną … no ale wymyśliłam, że zrobię je w
wersji piegusowej. Inspirację znalazłam na blogach marta-gotuje i chillibite - tu przepisy na oryginalne Cranberry Noel cookies.
środa, 28 grudnia 2011
Pieczone ziemniaki z szynką i serem kozim
Bardzo lubię ziemniaki pieczone w mundurkach.
Piekę je w folii aluminiowej ok. 40 min w 180-190 st. W ok. 30. minucie sprawdzam czy się już upiekły, nakłuwam widelcem, jeśli się już otwierają - daję masełko, oraz wcześniej przygotowany farsz i wkładam ponownie do piekarnika, do zapieczenia. Można wcześniej obgotować ziemniaki w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku. tak pewnie będzie szybciej jeśli postanowicie przygotować pieczone ziemniaki w mundurkach dla większej liczby osób, np. na imprezę.
Ciasto marchewkowe
Co roku, na święta czy to Wielkanocne czy na Boże Narodzenie piekę ciasto marchewkowe dla mojej siostry. Zwykle dodaję do niego cynamon oraz imbir. Na Boże Narodzenie daję przyprawę do piernika i zdecydowanie więcej bakalii.
wtorek, 27 grudnia 2011
Roszponka z kozim serkiem
A oto jaki użytek z niego zrobiłam :-)
poniedziałek, 26 grudnia 2011
Ciasteczka Nigelli z czekoladą i żurawiną
Genialne w smaku, ekspresowe, świąteczne ciasteczka Nigelli Lawson ... najeżone bakaliami. Przepis pochodzi z książki "Nigella Świątecznie", str 208.
Podmieniłam niektóre składniki, bo nie wszystko miałam akurat w domu. Piekłam dzień przed Wigilią.
Podmieniłam niektóre składniki, bo nie wszystko miałam akurat w domu. Piekłam dzień przed Wigilią.
sobota, 24 grudnia 2011
Słodkich Świąt!
Zdrowych, radosnych,
rodzinnych i słodkich
Świąt Bożego Narodzenia
oraz
Spełnienia marzeń i wszelkiej pomyślności
w Nowym Roku
w Nowym Roku
życzy
Piegus :-)
piątek, 23 grudnia 2011
Świąteczny piernik z bakaliami
Bez tego piernika nie ma Świąt. Jego smak pamiętam z dzieciństwa, jest wspaniały, mocno czekoladowy, korzenny i pełen bakalii, tak jak lubi moja mama - to jej ukochane ciasto, a robi je co roku moja babcia. Na szczęście przejęłam od babci parę przepisów i umiem je robić prawie tak dobrze jak ona, ale to babcia jest prawdziwą mistrzynią wypieków! ;-) W tym roku obie upiekłyśmy pierniki na Święta, jutro okaże się, który lepszy :-) Mój upiekłam w ekologicznej formie papierowej w kształcie choinki. Co roku, na Święta piekę piernika i piegusa w kształcie gwiazdy.
Tym razem będzie urozmaicenie form :-)
A wykonanie, tego mistrzowskiego w smaku piernika, wbrew pozorom jest bardzo proste.
wtorek, 20 grudnia 2011
Pirackie muffiny czekoladowe
C.d. pirackich urodzin czyli pirackie mooocno czekoladowe muffiny zainspirowane przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella gryzie" na babeczki z fioletowym lukrem, ilości i skład zmodyfikowane przeze mnie trochę "na oko" ;-)
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Urodziny pirackie - Tort Pirat
Jesień i zima to czas urodzin - moich dzieci przede wszystkim, ale też wzmożona częstotliwość kinderbali wśród znajomych. W tym roku głównym motywem przewodnim u mojego syna byli piraci :-)
Inspirander mocno mnie zainspirował i jako jedyne miejsce w sieci podpowiedział jak w prosty i szybki sposób zorganizować dziecku pirackie urodziny i wykonać tort-pirat - link do oryginalu ;-)
niedziela, 18 grudnia 2011
Tort Motyl
Urodzinowo :-)
w tym roku moja córcia zażyczyła sobie bal księżniczek i tort w kształcie motyla ... więc proszę bardzo jest i tort - pyszny i ekspresowy
Śniadanie light - owsianka z jabłkiem i rodzynkami
Płatki owsiane z jabłkiem, to było moje codzienne śniedanie, gdy byłam na letniej diecie. Teraz już nie na co dzień, ale dość często staram się je przygotowywać, nawet moje dzieciaki chętnie je jedzą.
A jak je przygotować?
3-4 łyżki płatków owsianych zalać wodą poprzedniego wieczora (lub rano wrzątkiem), jabłko zetrzeć na tarce i dodać cynamon - to wersja dietetyczna - bez cukru.
Jeśli przygotowuję takie śniadanie dla dzieci, dodaję też łyżeczkę miodu i rodzynki lub pestki słonecznika.
Zajadają się nim jak deserem :-) Smacznego!
piątek, 16 grudnia 2011
Sałatka Caprese z roszponką
Klasyk sałatek - Caprese w mojej skromnej odmianie. Zainspirowała mnie moja córka, która uwielbia mozzarellę i ku mojej radości polubiła też roszponkę :-) szybka i leciutka sałatka na przekąskę lub kolację, nawet dla dzieci.
Składniki:
1 kulka mozzarelli
dojrzały pomidor
roszponka
oliwki (u mnie moje ukochane hiszpańskie Fragata z anchovy)
świeża bazylia
bazylia otarta
oliwa czosnkowa
Na talerzu rozłożyć roszponkę, umyć i sparzyć pomidora, zdjąć skórkę, pokroić w plastry, mozzarellę również pokroić w plastry i przełożyć z pomidorem, naokoło rozłożyć oliwki. Polać oliwą czosnkową, obsypać świeżą i suszoną bazylią i jeść! ;-)
sobota, 10 grudnia 2011
Śniadanie jak z PRL-u - kasza manna z sokiem malinowym
To jest smak mojego dzieciństwa... teraz moje dzieciaki czasem w sobotnie poranki proszą właśnie o takie śniadanie. Gęsta kasza manna gotowana na mleku ze szczyptą soli, łyżką masła i cukrem...pychota .... do tego polana domowym sokiem malinowym
:-) Pamiętajcie tylko, żeby po zagotowaniu mleka i wsypaniu kaszy, zmniejszyć ogień i ciągle mieszać, żeby kasza się nie przypaliła.
Smacznego powrotu do smaków dzieciństwa! :-)
piątek, 9 grudnia 2011
Muffiny włoskie - z szynką, serem i oliwkami
Kolejna propozycja muffinek wytrawnych w ramach mojego prywatnego festiwalu muffinek :-). Tym razem odmiana włoska z szynką, serem i zielonymi oliwkami przyprawione bazylią i oregano. Przepyszne, na prawdę polecam!! :-)
środa, 7 grudnia 2011
wtorek, 29 listopada 2011
Muffiny wytrawne z kabanosem, porem i oscypkiem
W weekend urządziłam w domu festiwal muffinek :-) zarówno słodkich jak i wytrawnych. Wszystkie spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem, zatem podzielę się z Wami przepisami, bo wszystkie wymyśliłam sama. Może jest gdzieś ktoś, kto wcześniej też wpadł na podobne pomysły. Nie wiem, piszę o moich eksperymentach muffinkowych ... a było naprawdę pysznie! ;-) A może i Wy posiadacie ciekawe przepisy na wytrawne muffiny? Zamieszczajcie linki w komentarzach.
piątek, 25 listopada 2011
Cynamonowy placek ze śliwkami
Na specjalne życzenie mojej nowej znajomej zamieszczam ten przepis - na pyszne jesienne ciasto ze śliwkami :-)
Tarta kalafiorowa
Zastanawiasz się, co przyrządzić na kolację ze znajomymi? Zrób tartę kalafiorową. Przepis znalazłam w książce kucharskiej "Kuchnia polska", którą dostałam w prezencie ślubnym :-) raz zrobiłam i danie to na stałe weszło do mojego repertuaru - lekka i smaczna :-) Często gości na moim stole jako ciepła kolacja, zwłaszcza w piątkowe wieczory. Polecam!
czwartek, 24 listopada 2011
Muffinki bananowe
Można by rzec "mały festiwal muffinek" urządził sobie Piegus ... a co tam :-) polecam! - smak chlebka bananowego w formie babeczki ... właśnie zaświtały mi w głowie kolejne innowacyjne pomysły piegusowe - efekt eksperymentów muffinkowych już niebawem na blogu :-) a tymczasem przepis na cynamonowe muffiny bananowe :-)
środa, 23 listopada 2011
Muffiny dyniowe
Cudowne złocisto-pomarańczowe muffiny z pieczonej dyni. Bardzo polecam, upiekłam je na Halloween, zniknęły od razu ... nie zdążyły dobrze wystygnąć ;-)
Muffinki wytrawne z szynką i pieczarkami
Ostatnio w tygodniu mam czas tylko na szybkie kolacje, większe gotowanie odbywa się zazwyczaj w weekend, zatem przed Wami kolejna sprawdzona propozycja na wieczorną sycącą przekąskę :-) przepis znalazłam kilka lat temu w jednej gazet, od razu wyrwałam kartkę i włożyłam do jednego z moich notesów, lekko zmodyfikowałam
wtorek, 22 listopada 2011
Duszona jagnięcina z przecierakami
Najlepszy gulasz z jagnięciny robiła moja babcia kiedy byłam mała. Teraz wg jej rad spróbowałam sama takowy przygotować, lekko jednak zmodyfikowany "po mojemu". Comber jagnięcy dostałam od teścia, który bardzo dobrze zna się na mięsku, ma sprawdzone miejsce, gdzie kupuje różne frykasy i czasem przynosi dla wnuczków... ;-)
niedziela, 20 listopada 2011
Placki ziemniaczane z serem brie
Placki to świetna alternatywa na szybką, ciepłą kolację, zwłaszcza jesienią, gdy mamy chętkę na nieco bardziej kaloryczne przekąski ;-)
piątek, 18 listopada 2011
Alternatywny cytryniak lub chlebek cytrynowy
Cóż to za eksperyment?! - spytacie ... a ja odpowiem - Potrzeba, Matką wynalazku! ;-) ... tak bardzo nam smakowało poprzednie ciasto cytrynowe, że zniknęło niemal od razu. Zatem postanowiłam upiec następne, tylko był jeden szkopuł. Skończyła się mąka pszenna... ale zaradnemu łakomczuchowi nic nie jest w stanie na drodze, aby przyrządzić sobie coś słodkiego ..;-) a efekt eksperymentu na załączonym obrazku - na tym widać cieniutkie niteczki skórki cytrynowej ...:-) nie ma, co prawda, tak pięknej żółtej barwy, co ciasto z mąki pszennej, ale przyznacie, że swoim złotym odcieniem idealnie wpisuje się w kolorystykę motywów Klimta ;-)
Nie trzymam Was dłużej w napięciu i uchylę rąbka tajemnicy ... :-)
czwartek, 17 listopada 2011
Kto zgadnie, co to za ciasto?
Ogłaszam konkurs.... Kto zgadnie co, to za ciasto? :-)
Podpowiem tylko, że jest to "zdrowsza" lub, jak kto woli, "lżejsza" wersja dobrze wszystkim znanego ... ;-)
Ciekawa jestem czy zgadniecie ;-)
środa, 16 listopada 2011
Ciasto cytrynowe
Uwielbiam ciasto cytrynowe, kiedyś kupowałam je regularnie. Wczoraj postanowiłam je wreszcie własnoręcznie upiec :-) wyszło tak pyszne, że nie zdążyło dobrze ostygnąć ... i już go nie było :-)
wtorek, 15 listopada 2011
Pigwówka
Pigwa...uwielbiam zapach jej owoców... u mnie w domu mama co roku robiła sok z pigwy do herbaty na zimę ... no i słynną wśród znajomych "pigwówkę" ;-)
Nie ma jak tatar!
Nie ma jak prawdziwy tatar z polędwicy wołowej! To najlepsza treściwa zakąska nie tylko od święta, idealnie pasuje do mocniejszych trunków ;-) ... dzisiejszy wpis to wspomnienie sobotniego wieczoru w męskim gronie :-)
A teraz zdradzę przepis mojej mamy na najlepszy pod słońcem tatar...
czwartek, 10 listopada 2011
Farfalle di tuna e pomodoro
Farfalle di tuna e pomodoro
czyli ekspresowe kokardki z tuńczykiem w pomidorach ;-) idealne na lunch do pracy lub lekką kolację.
niedziela, 6 listopada 2011
Babeczki à la piegus
W długie jesienne wieczory często dopada mnie słodkie łakomstwo ... ;-) i tak właśnie powstał pomysł na moje babeczki piegusowe ... a sęk cały w tym, żeby to "coś", na co mamy ochotę można było przyrządzić łatwo i szybko. A ideą wymyślania nowych wariacji nt. piegusa, natchnęła mnie pewna bardzo inspirująca osoba, która kazała spojrzeć "świeżym" okiem na stare dobrze znane przepisy ... idea kiełkowała, aż pewnego dnia powstały babeczki a la piegus :-) dzięki za "zasianie we mnie ziarna inspiracji" - dzięki temu świetnie się bawię wymyślając coraz to nowe lub zmodyfikowane wersje różnych dań, a moja rodzina tylko się cieszy i smakuje nowości ;-)
Najlepsze pieczone udka kurczaka
Uczta dyniowa - zaległa część obiadu ...;-)
Pamiętacie moją 20 kg dynię? W dniu obiadu dla 13 osób na drugie danie przygotowałam pieczone udka (a raczej pałki) kurczaka też z elementem dyniowym :-)
Upiekłam moje słynne klasyczne udka z kurczaka. Podałam z ryżem ' a la pilaw i pieczoną dynią.
sobota, 5 listopada 2011
Rozgrzewający napój z imbiru
Napar - "herbatka" ze świeżego imbiru jest idealna na jesienne przeziębienia. Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, a w przyrządzeniu jest bardzo prosta.
Świeży korzeń imbiru należy obrać i pokroić w plasterki. Zalać wrzątkiem. Można przykryć spodeczkiem na kilka minut. Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać łyżeczkę miodu. Ja dodałam mój ulubiony miód malinowy z zaprzyjaźnionej pasieki wędrownej. Ma złotą barwę i delikatny słodki smak, jest szczególnie polecany właśnie przy przeziębieniach. Należy pamiętać o intensywnym, ostrym smaku imbiru i dać odpowiednią dla własnych upodobań ilość, a także "doprawić" cytryną i miodem, też wedle gustu. Na zdrowie! ;-)
środa, 2 listopada 2011
poniedziałek, 31 października 2011
Placki ziemniaczano-dyniowe
i znowu dynia .... :-) ale już ostatnie podrygi .... bo ostatnio gdziekolwiek spojrzeć wszędzie DYNIAAAAA! Uaaaa!!!!
... a placki były przepyszne - znów fajna opcja ciepłej i taniej kolacji ;-)
Oczy na Halloween :-)
W sobotę byliśmy u sąsiadów na halloweenowej imprezie z wycinaniem dyni itp.
Zainspirowana wpisem Angie przygotowałam dla dzieciaków mały poczęstunek.... :-)
środa, 26 października 2011
Sernik dyniowy na zimno
Sernik dyniowy na zimno z pure pieczonej dyni to po prostu mistrzostwo smaku! Ma delikatny i aksamitny smak. Pure z pieczonej dyni można zamrozić jesienią - idealnie przyda się na wiosenne święta.
Tarta z dynią, szynką i porem
Uczta dyniowa cz. III
Delikatna i kolorowa tarta z dynią, szynką i porem to idealna alternatywa na ciepłą przystawkę lub lekką kolację.
Sałatka z dyni i rukoli
Uczta dyniowa cz.II
Tym razem super prosta i szybka sałatka z pieczonej dyni z rukolą i orzechami nerkowca, jest idealna na lekką niebanalną przekąskę.
wtorek, 25 października 2011
Zupa - krem z dyni
Uczta dyniowa - cz. I
Jak wiecie w niedzielę przyrządziłam obiad dla 13 osób ... rodzinne przyjęcie urodzinowe dla mojego syna. Na pierwsze danie podałam zupę krem z mojej 20-kilogramowej dyni :-)
inspirowałam się kilkoma przepisami, m.in. tym i komentarzem Nieśki do mojego wpisu o dyni :-), a w efekcie powstał mój autorski z zapożyczonymi elementami.
poniedziałek, 24 października 2011
Najprostsze ciastka francuskie ze śliwkami
Najprostsze, najpyszniejsze i najszybsze w wykonaniu ciastka.
Wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie i ... śliwki ... :-)
sobota, 22 października 2011
Co zrobić z 20-kilogramową dynią? ;-)
Dostałam dziś dynię, ważącą jedyne 20 kg! ;-) musiałam ją umyć w wannie :-) nie zmiesciła się nawet do mojej największej miednicy ...
co byście zrobili z tak pięknym okazem? jutro mam gości...jedyne 13 osób ;-) i zamierzam zrobić dyniowe przyjęcie. Jakie dania i desery byście zaproponowali?
Na razie wykroiłam wielki kawałek, pokroiłam w kostkę posypałam solą i skropiłam olejem z pestek winogron i upiekłam w piekarniku (190st) piekłam ok. 40 min, gorąca była przepyszna...jutro podam ją m.in. jako dyniowe frytki. ;-)
macie sprawdzony przepis na dania z dyni? wpisujcie proszę w komentarzach ...
z góry dziękuję! a teraz idę szperać na Waszych blogach.. ;-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)