Muffinki wyrawne piekłam już wiele razy, ale poniższe proporcje i dodatki dały naprawdę fantastyczne w smaku rezultaty. To dobra propozycja na śniadanie lub kolację oraz wykorzystanie resztek z lodówki. Spróbujcie sami. :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml kefiru
- 100 ml oleju
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 10-15 dag szynki
- 1/2 średniego pora
- ok. 10 dag sera żółtego
- koperek
- garść rzeżuchy
- sól, pieprz do smaku
- oregano, bazylia
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w kostkę, pora w paseczki i smażymy na oleju, dodajemy przyprawy do smaku (ja dałam odrobinę bazylii i oregano). Do miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej - roztrzepujemy. Do mieszaniny wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy podsmażoną szynkę z porem, pokrojony w kostkę ser żółty oraz koperek i rzeżuchę (u mnie jeszcze poświąteczna :-)) Mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na babeczki, wierzch posypujemy koperkiem. Pieczemy 20 minut w 190 st (w piekarniku z termoobiegiem). Zjadamy zaraz po upieczeniu! Wprost rozpływają się w ustach. Zwykle w przepsach na muffiny dajemy 1 jajko, tym razem nie zmieniając pozostałych proporcji dałam dodatkowe jajko. Nie wiem czy to z tego powodu ciasto było tak smaczne, ale efekt naprawdę godny polecenia! Smacznego!
a ja tyle razy się już zbieram do wytrawnych muffin:P pyszne dodatki:)
OdpowiedzUsuńpolecam! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń