Sposób na szybki obiad lub kolację, gdy w lodówce pustki po powrocie z wakacji ... ostatni kabanos + resztka serka + czerwone pesto + puszka pomidorów = pyszne acz proste danie ...
Składniki:
- 1 op. makaronu - u mnie świderki tri colore
- 1 puszka pomidorów w cząstkach bez skórki
- 1 łyżka kremowego serka (u mnie pomidorowy Almette)
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki czerwonego pesto
- pętko kabanosa
- sól, pieprz oraz inne włoskie zioła do smaku
Przygotowanie:
Gotuję makaron w wodzie z dodatkiem soli i oliwy - ok 10-12 min. W między czasie robię sos - ok. 5-8 min - w teflonowym garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam usiekane w kostkę ząbek czosnku i cebulę - dodaję sól i pieprz. Wrzucam pomidory krojone z puszki, szczyptę cukru i duszę kilka minut aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodaję łyżkę kremowego serka i 2 łyżki czerwonego pesto mieszam i przyprawiam mieszanką włoską Kotanyi (moje wakacyjne odkrycie z zeszłego roku- genialna!). Sos mieszam z ugotowanym makaronem. Na końcu - danie posypuję plasterkami podsmażonego chrupiącego kabanosa - e voila! - obiad gotowy w nie całe 20 min! ;-)
Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie. Czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwina
jak to widzę jestem głodny
OdpowiedzUsuń