Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Dziś proponuję mazurek makowy na kruchym spodzie, z konfiturą z żurawin i egzotycznymi bakaliami.
Składniki na ciasto:
- 2 szkl mąki (ok. 400g)
- 3/4 kostki masła roślinnego (ok. 200 g)
- 4 żółtka
- 1/2 szkl cukru ( ok. 100 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwą wanilią
- konfitura z żurawin
- masa makowa z bakaliami gotowa lub własnej roboty
Lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżeczki soku z cytryny lub ciepłej wody
- wymieszać na gładką masę
Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W środku robię zagłębienie i wbijam żółtka, solę i dodaję miękkie masło. Składniki kroję nożem, następnie ugniatam ciasto i odstawiam na ok. 30 min do lodówki. Następnie rozwałkowuję część ciasta i przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki. Foremkę obsypuję bułką tartą. Dociskam ciasto palcami i nakłuwam widelcem w kilkunastu miejscach, aby uszło powietrze. Piekę ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. Na upieczony spód wykładam cienką warstwę konfitury z żurawin, następnie nakładam masę makową z bakaliami. Na wierzchu układam podłużne paski ciasta, tak by stworzyły kratkę. Piekę przez kolejne 15- 20 minut, aż ciasto zarumieni się na złocisty kolor. Gdy ciasto ostygnie dekoruję je lukrem i egzotycznymi bakaliami (suszone ananasy, papaja,skórka pomarańczowa). Polecam!
Ten przepis bierze udział w akcjach:
Mmm wygląda bardzo pysznie i bardzo ładnie :) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku, serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń