czwartek, 30 stycznia 2014

Muffinki owsiane na słono z szynką i serem



Odkryłam ostatnio makę owsianą - fantastyczna. Wypieki z niej wykonane są o wiele "lżejsze", ciasto nie jest tak zbite jak z mąki pszennej. No i jest dietetycznie - bez glutenu, bez klasyczenj białej mąki pszennej. Dodałam mąkę owsianą jako zamiennik do muffinek słodkich i słonych - koniecznie wypróbujcie!


Składniki (na ok 12 muffinek):

  •  2 jajka
  •  ok. 150 ml oleju
  •  1-1,5 szkl mąki owsianej (Melvit)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • ok. 10 dag szynki
  • ok. 10 dag sera żółtego w kosteczkę (np. gouda lub edam rycki)
  •  zielona pietruszka
  • sól, pieprz do smaku
  • oregano, bazylia
  • opcjonalnie (suszone pomidory, oliwki)


Przygotowanie:

Przygotowujemy foremki na muffinki, wykładamy je papierowymi papilotkami. Szynkę i ser kroimy w kostkę. W jednej misce mieszmy składniki płynne -  wbijamy jajka i olej - roztrzepujemy. 
Do drugiej - wsypujemy mąkę, ½ łyżeczki soli, odrobinę pieprzu i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi. Mieszamy, dodajemy szynkę, ser, zieloną piertuszkę i zioła  suszone - bazylię, i oregano. Możemy też dodać suszone lub świeże pomidory - pokrojone w kosteczkę lub oliwki. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewamy ciasto do foremek na babeczki. Pieczemy 20 minut w 180 st (190 st w piekarniku z termoobiegiem). Muffinki pieką się na piękny złoty kolor. Podajemy na ciepło. Idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...