Dziś propozycja na tanie i smaczne danie. Przepis pochodzi książki "Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe" wydana przez Świat Książki. Ja do oryginalnego przepisu dodaję często makaron tagliatelle.
Składniki:
- 75 dag porów ( ok 3- 4 szt)
- 40 dag szynki, szynkowej lub mortadeli
- 3/4 szkl śmietany
- 4 jaja
- sól, pieprz biały
- ok. 10 dag startego żółtego sera
- opcjonalnie ( ugotowany makaron np.wstążki)
Przygotowanie:
Pory opłukać, pokroić w plasterki, zblanszować w osolonej wodzie. Szynkę lub mortadelę pokroić wedle uznania (w plastry , paski lub kostkę). Żaroodporną formę nasmarować masłem, układać warstwami pory, szynkę ( i ewentualnie - ugotowany makaron). Jajka roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną i serem,- posolić i popieprzyć. Polać pory z szynką i zapiekać w piekarniku ok 20 min w temp. 190 st. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz