środa, 26 września 2012

Placki z dyni ze świeżym imbirem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Zupełnie przypadkiem wyszedł mi genialny smak! Orzeźwiający, świeży imbir w połączeniu ze słodkim cynamonem, pieprzem cytrynowym i zieloną pietruszką!  RE-WE-LA-CJA! Smak niczym z kuchni azjatyckiej, tajskiej. Rozpoczynając sezon na dynie, szperałam ostatnio w Internecie w poszukiwaniu prostego przepisu na placki z dyni i znalazłam - na stronie Kwestii Smaku racuchy z dyni, kilka drobnych zmian i powstała moja wersja. Polecam.



Składniki:
  • 1/4 średniej ok. 5kg dyni 
  • ok. 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki tartego świeżego korzenia imbiru
  • garść zielonej pietruszki
  • sól morska 
  • pieprz cytrynowy
  • curry    
Przygotowanie:

Dynię obrać, i wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajka i roztrzepać z dynią, następnie resztę składników - śmietanę, mąkę, sól, pieprz cytrynowy i curry. Obrać ok 1 cm kawałek korzenia imbiru i zetrzeć na drobnej tarce, na końcu wrzucić drobno usiekaną pietruszkę. Wymieszać i smażyć na złoto z dwóch stron. Podawać  ze śmietaną  lub bez i szybko zjadać, bo znikają w mgnieniu oka :-)

1 komentarz:

  1. Mają obłędny kolorek. Chętnie i ja sobie takie usmażę;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...