niedziela, 23 września 2012

Tarta z cuknią i cebulą cukrówką


Ostatnio w mojej kuchni gości cukinia w każdej postaci - zupa krem, placki, tarty, faszerowana. To fantastyczne warzywo świetnie sprawdzi sie w kuchni "zabieganej" pani domu jaką się ostatnio stałam  :-), bo przyrządza się je bardzo szybko. Dlatego królują u mnie ostatnio ekspresowe dania, właśnie z dodatkiem jesiennych warzyw, takich jak m.in. cukinia. Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego, idealną na  jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację.


Składniki:

  • 1op.gotowego ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 nieduża lub pół większej cebuli cukrówki
  • 4-5 jaj
  • 2 łyżki kremowego serka np. Almette lub śmietany kremówki
  • sól, pieprz, oregano i bazylia
  • kilka listków świeżego oregano


Foremkę do tarty smaruję tłuszczem i układam ciasto francuskie  -  zapiekam przez ok 15 min w temp. 190 st.   W tym czasie cebulkę kroję  w paski, a cukinię w plastry i obsmażam na oleju, dodaję sól, pieprz, bazylię i oregano. Na podpieczone ciasto wylewam roztrzepane jaja z serkiem lub śmietaną, wymieszane z częścią podsmażonej cukinii z cebulką, ( dla mięsożerców dodaję pokrojonego w plastry kabanosa), na wierzchu układam plasterki cukinii, na końcu posypuję jeszcze raz przyprawami. Zapiekam ok. 20 - 25 min w piekarniku w 190 st. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po upieczeniu, ale równie dobrze, gdy trochę przestygnie. Można przyprawić ją jeszcze świeżymi ziołami,  np. kilkoma listkami oregano.
Smacznego! ;-)

1 komentarz:

  1. u nas cukinia już się skończyła, teraz pora na dynię :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...