poniedziałek, 10 września 2012

Kabaczek


Cukinie, kabaczki, dynie - jesień to wasz czas :-) Dziś proponuję fantastyczne lekkie danie. Można je podać osobno lub jako dodatek warzywny do dania głównego.


Składniki:
  • 1 duży kabaczek
  • 1-2 słodkie papryki (np. czerwona i pomarańczowa lub zielona)
  • 2-3 pomidory
  • 10 -15 dag ogonówki
  • duuużo zielonej pietruszki
Przygotowanie:

W teflonowym garnku rozgrzewam olej, wrzucam małą cebulkę pokrojoną w kostkę. Ogonówkę kroję w kostkę,wrzucam na cebulkę. Kabaczek obieram ze skórki  (gdy skórka jest gruba) i kroję na średniej wielkości prostokątne kawałki ( miąższ i pestki wyrzucamy), następnie paprykę też  kroję w kostkę i na końcu - pomidory oczywiście w kostkę. ;-) Podlewam odrobinę wodą i duszę  na małym ogniu ok 20 min czasem mieszając. Na koniec dodaję baaardzo dużo zielonej pietruszki! Pyszne!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...