Cukinie, kabaczki, dynie - jesień to wasz czas :-) Dziś proponuję fantastyczne lekkie danie. Można je podać osobno lub jako dodatek warzywny do dania głównego.
Składniki:
- 1 duży kabaczek
- 1-2 słodkie papryki (np. czerwona i pomarańczowa lub zielona)
- 2-3 pomidory
- 10 -15 dag ogonówki
- duuużo zielonej pietruszki
Przygotowanie:
W teflonowym garnku rozgrzewam olej, wrzucam małą cebulkę pokrojoną w kostkę. Ogonówkę kroję w kostkę,wrzucam na cebulkę. Kabaczek obieram ze skórki (gdy skórka jest gruba) i kroję na średniej wielkości prostokątne kawałki ( miąższ i pestki wyrzucamy), następnie paprykę też kroję w kostkę i na końcu - pomidory oczywiście w kostkę. ;-) Podlewam odrobinę wodą i duszę na małym ogniu ok 20 min czasem mieszając. Na koniec dodaję baaardzo dużo zielonej pietruszki! Pyszne!
szukałam czegoś na kolację i trafiłam do Ciebie :))
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ;-) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń