Dynię wykorzystałam w tym roku na wiele sposobów. Mimo, że nie pisałam od dawna, nie znaczy, że nie gotowałam... Czas nadrobić zaległości ;-) Bardzo mi miło, że do mnie zaglądacie. Widzę, że kilka przepisów szczególnie przypadło Wam do gustu. Dziś kolejna propozycja na ekspresowe danie - ja bardzo je ostatnio lubię, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- ok, 1/4 dyni
- 1 pierś kurczaka
- sos sojowy
- imbir
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i oprószyć imbirem i pieprzem cytrynowym. Odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i dynię w prostokąty.
Na dużej teflonowej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać kurczaka, a na końcu dynię. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 min. Marynata sojowa, imbir suszony oraz świeży i pieprz cytrynowy sprawiają, że dynia nie jest tak mdła. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym. Osoby na diecie mogą zjeść danie bez dodatków węglowodanowych lub z surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz