niedziela, 25 listopada 2012

Risotto z dynią i pieczarkami



Risotto gotowane z dodatkiem mleka z dynią i pieczarkami doprawione imbirem, pieprzem cytrynowym i zieloną pietruszką. Można podawać jako samodzielne danie lub dodać pieczonego łososia. Dla mnie doskonała kompozycja z smakowa. Polecam! ;-)



Składniki:

  • 2-3 torebki ryżu parboiled
  • 1 łyżka oleju np. z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 l mleka
  • ok 1 l. bulionu, lub 1 litr gorącej wody  i 1kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • ok. 20 dag pieczarek
  • 1/2 kg dyni (pieczonej lub uduszonej razem z pieczarkami)
  • świeży imbir (ok. 2 cm)
  • pieprz cytrynowy
  • dużo świeżo usiekanej zielonej pietruszki


Przygotowanie:
W dużym rondlu teflonowym rozgrzewam masło i olej (u mnie olej z pestek winogron), wsypać suchy ryż - najlepiej parboiled. Mieszam, tak aby ziarenka ryżu nie były suche. Następnie zalewam gorącym bulionem drobiowym lub wrzątkiem z czajnika (woda musi przykrywać ryż ok. 1 cm) i dodaję kostkę rosołową i ok. 1/2 l mleka ok. 15-20 min na bardzo małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając.

W między czasie cebulę kroję w paseczki, pieczarki myję i ścieram na heblu na cienkie paseczki. Na dużej patelni  rozgrzewam olej i obsmażam cebulę i pieczarki, dodaję sól i pieprz. Na końcu dodaję dynię pokrojoną  w kostkę i smażę ok 15 - 20 min . można podlać trochę wodą. Na końcu doprawić pieprzem cytrynowym, zetrzeć na tarce ok. 2 cm  świeżego imbiru - wymieszać i dodać do ryżu, posypać obficie zieloną pietruszką  i ponownie wymieszać i ... jeść. Można dodać pieczony filet lub podwędzane brzuszki łososia. Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...