poniedziałek, 26 listopada 2012

Zielono mi czyli zielona zupa krem z jajkami przepiórczymi


Zielona zdrowa zupa dla odmiany podana z jajkami przepiórczymi. Ekspresowa w wykonaniu, ciekawe czy Wam zasmakuje?



Składniki:.
  • 1 brokuł
  • 1/2 op.szpinaku (mrożony lub świeże liście)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • zielona pietruszka
  • bulion lub kostka bulionowa
  • 2 kromki chleba razowego na grzanki
  • 2 jajeczka przepiórcze do dekoracji
  • 1 łyżeczka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do garnka, dodać kostkę bulionową , gotować ok 20 min , doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Zmiksować, dodać śmietanę/jogurt , udekorować grzankami razowymi i ugotowanymi jajkami przepiórczymi (na twardo gotujemy przez ok  4-5 min; ma miękko ok 2-3 min).
Danie lekkie i zdrowe, idealne dla odchudzających się ;-) w domu i w pracy.

Jajka przepiórcze nie zwierają cholesterolu i mają mnóstwo nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych właściwości - m. in. pomagają w leczeniu anemii, cukrzycy, nawet w bólach głowy. Mimo, że są niewielkich rozmiarów - mają więcej potasu,żelaza i wit B1 i B2 niż jaja kurze!  ;) - sami przeczytajcie - tu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...