czwartek, 1 marca 2012

Razowe muffiny z musem bananowo-jabłkowym


Pyszne razowe muffiny śniadaniowe! Przepis podstawowy to  muffiny bananowe Nigelli Lawson z książki "Nigella ekspresowo". Reszta to już moja inwencja + to co było w lodówce ;-) czyli resztka musu jabłkowego.



Składniki na 20 mini muffinek (lub 12 dużych):
  • 1-2 bardzo dojrzałe banany (brązowa skórka, nie nadające się już za bardzo do  jedzenia)
  • ok. 4 łyżki musu jabłkowego (duszone z cynamonem jak na szarlotkę)
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190-200 st. Przygotuj foremkę do muffinek lub ułóż papilotki na blasze. Banana rozgnieć widelcem na gładką masę i odstaw na bok. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Do dzbanka lub miski wlej olej, wbij jajka i roztrzep. Mieszaninę wlej do miski z suchymi składnikami, wymieszaj, dodaj mus z banana i mus z jabłka. Ja miałam wcześniej przygotowane duszone jabłka do szarlotki. Jeśli będziesz dusić jabłka specjalnie do tego przepisu  - weź dwa. Dodaj garść suszonej żurawiny, wymieszaj i nałóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz 20 min. Są tak pyszne, że znikają z talerza jeszcze ciepłe :-) Smacznego!


2 komentarze:

  1. Z owocami i żurawinką - muszą być wilgotne i aromatyczne...koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie! :-) są boskie, zniknęły od razu, dziś też mam zamiar je zrobić dla moich łakomczuchów ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...