piątek, 23 marca 2012
Frittata na 3 sposoby
Frittata, tortilla czyli po prostu omlet jajeczny z dodatkami . Jakimi? a tu już wystarczy fantazja i gust kulinarny :-) dziś przedstawiam Wam moje ostatnie śniadaniowe wariacje na temat frittaty.
składniki:
2 jaja
sól, pieprz
i ...
dodatki:
1. Frittata z mozzarellą:
- mini kuleczki mozzarelli,
- kilka pomidorków cherry
- kilak listków świeżej bazylii
2. Frittata z roszponką:
- kawałek pora
- 2 plasterki szynki
- garść świeżej roszponki
3. Frittata z szynką i serem:
- 2 plasterki szynki
- plasterek sera żółtego
- zielona pietruszka, bazylia
Przygotowanie:
Wbić jaja do miski - roztrzepać widelcem. Dodać wcześniej pokrojone składniki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka z dodatkami i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Jeśli jaja ładnie się zetną, można od razu przełożyć omlet na talerz, jeśli nie - przewrócić na drugą stronę i chwilę jeszcze smażyć.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz