poniedziałek, 25 marca 2013

Pieczona biała kiełbasa z pieczarkami


Tradycyjny wielkanocny obiad nie obędzie się bez pieczonej białej kiełbasy. Ja od lat kupuję kiełbasę firmy Olewnik, która jest tak pyszna, że nie wymaga dodatkowego przyprawiania. Wystarczy ją upiec z cebulką i pieczarkami - smakuje bosko!


Składniki:

  • 1-2 op surowej białej kiełbasy Olewnik
  • 1 cebula
  • 10-20 dag pieczarek
Przygotowanie:

Kiełbasę włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą, obłożyć posiekaną w piórka cebulą i pieczarkami (najlepiej drobnymi w całości), jeśli są większe - przekroić je na połówki lub ćwiartki. Piec ok 45 min do 1 godziny w 180-190 stopniach. Ja lubię jak jest przypieczona więc piekę trochę dłużej. Wbrew pozorom tak upieczona kiełbasa jest chuda i "dietetyczna", podczas pieczenia wytapia się z niej cały tłuszcz. Podawać z pieczywem i chrzanem ... nie polewać wytopionym tłuszczem..:-). Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...