środa, 20 marca 2013

Tarta z porem i zielonym groszkiem


Zainspirował mnie marcowy nt. Zwierciadła, z przepisem na tartę na kruchym cieście z porem, zielonym groszkiem szczypiorkiem i tymiankiem. Lekko zmodyfikowałam przepis - moja tarta jest na cieście francuskim, zamiast szczypiorku dodałam koperek - wyszła pyszna i delikatniejsza niż oryginał. Polecam na lekki lunch lub kolację.



Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 op śmietany 18% (150 ml)
  • 4 jajka
  • 2 duże pory
  • ok. 60 g mrożonego groszku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Okrągłą formę do tart smaruję i wykładam ciasto francuskie, nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 15- 20 min. 
Nadzienie: 
Siekam koperek, pory w talarki o średnicy ok 1 cm. Rozkładam na podpieczonym spodzie razem z groszkiem. Zalewam roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, koperkiem, solą i pieprzem.  Piekę ok 20- 30 minut, aż nadzienie stężeje i nabierze złotego koloru. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...