wtorek, 26 marca 2013

Schab ze śliwką


Świeżutki prosto z piekarnika - pieczony schab ze śliwką - to obowiązkowe danie na świątecznym stole, w wersji na zimno - zarówno na wielkanocne jak i bożonarodzeniowe  śniadanie. Na ciepło może być elementem świątecznego obiadu. A przygotowanie? Nic trudnego - samo się piecze :)




Składniki:

  • ok 1,5 kg schabu karkowego
  • majeranek
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • śliwki kalifornijskie suszone
  • nitka kuchenna

Przygotowanie:

Kładziemy dorodny kawał mięsa na desce i robimy dziurę nożem, w środku, wzdłuż, następnie wpychamy do środka śliwki suszone. Mięso przewiązujemy nitką kuchenną,żeby się nie rozpadło podczas pieczenia. Smarujemy solą i świeżo mielonym pieprzem, obkładamy plasterkami czosnku i posypujemy suszonym majerankiem. odstawiamy na noc. Następnego dnia przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i pieczemy ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180 - 190 st. Podajemy na gorąco do obiadu. Jeśli ma to być zimna zakąska, pozostawiamy mięso w szkle do ostygnięcia. Następnie owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Schab możemy upiec na 2 dni przed świątecznym śniadaniem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...