środa, 15 sierpnia 2012

Makaron z pomidorami, czerwonym pesto i kabanosem




Sposób na szybki obiad lub kolację, gdy w lodówce pustki po powrocie z wakacji ... ostatni kabanos + resztka serka  +  czerwone pesto + puszka pomidorów  = pyszne acz proste danie ...

Składniki:
  • 1 op. makaronu - u mnie świderki tri colore
  • 1 puszka pomidorów w cząstkach bez skórki
  • 1 łyżka kremowego serka (u mnie pomidorowy Almette)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • pętko kabanosa
  • sól, pieprz oraz inne włoskie zioła do smaku

Przygotowanie: 
Gotuję makaron w wodzie z dodatkiem soli i oliwy - ok 10-12 min. W między czasie robię sos - ok. 5-8 min - w teflonowym garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam usiekane w kostkę ząbek czosnku i cebulę - dodaję sól i pieprz. Wrzucam pomidory krojone z puszki, szczyptę cukru i duszę kilka minut aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodaję łyżkę kremowego serka i 2 łyżki czerwonego pesto mieszam i przyprawiam mieszanką włoską Kotanyi (moje wakacyjne odkrycie z zeszłego roku- genialna!). Sos mieszam z  ugotowanym makaronem. Na końcu - danie posypuję plasterkami podsmażonego chrupiącego kabanosa  - e voila! - obiad gotowy w nie całe 20 min! ;-)
Smacznego! 




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...