czwartek, 10 maja 2012

Dietetyczne placki z pieca



Placki ziemniaczane w lekkiej odmianie autorstwa Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej z programu i książki "Rewolucja na talerzu". Jestem fanką ich programu, a niedawno stałam sie też właścicielką książki, którą wygrałam w konkursie organizowanym przez Chillibite, na najlepszą potrawę świąteczną - wygrał mój sernik wielkanocny :-) - dziękuję! Ale do rzeczy:



Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
garść świeżego lub suszonego majeranku
olej rzepakowy lub z pestek winogron do smarowania

Sos:
1 mały jogurt naturalny 0%
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i umyj, zatrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę zetrzyj na małych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodaj resztę składników - jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Autorki tego nie pochwalają, ale ja dodałam dosłownie 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj . Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem , nałóż zgrabne placki i piecz przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. W między czasie zrób sos: jogurt wymieszaj z chrzanem oraz solą i pieprzem. Upieczone placki podawaj z sosem chrzanowym, możesz posypać kilkoma listkami świeżego majeranku.


I jeszcze ważna informacja dla liczących kalorie - porcja tradycyjnych placków ma ok. 612 kcal, odchudzone pieczone placki tylko 270 kcal ! ;-)


4 komentarze:

  1. Kto powiedzial, ze placki ziemniaczane musza byc niezdrowe? Podoba mi sie ta pieczona wersja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam nigdy takich placków!!! Koniecznie musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na fotkach wygląda pięknie i smacznie;) Znam ten przepis gdyż też mam tą książkę:)

    co do mąki nie przejmuj się jak dałaś pełnoziarnistą to chyba nic złego? ;p

    Zapraszam do mnie:

    www.spalamykilogramy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I takie wyszły pyszne i chrupiące :-), a mąką się nie przejmuję :-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...