niedziela, 24 marca 2013

Mazurek makowy z konfiturą z żurawin i bakaliami


Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Dziś proponuję mazurek makowy na kruchym spodzie, z konfiturą z żurawin i egzotycznymi bakaliami. 




Składniki na ciasto:
  • 2 szkl mąki (ok. 400g)
  • 3/4 kostki masła roślinnego (ok. 200 g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru ( ok. 100 g)
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwą wanilią
Masa:
  • konfitura z żurawin
  •  masa makowa z bakaliami gotowa lub własnej roboty
Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny lub ciepłej wody
  • wymieszać na gładką masę

Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W środku robię zagłębienie i wbijam  żółtka,  solę i dodaję miękkie masło. Składniki kroję nożem, następnie ugniatam ciasto i odstawiam na ok. 30 min do lodówki. Następnie rozwałkowuję część ciasta  i przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki. Foremkę obsypuję bułką tartą. Dociskam ciasto palcami i nakłuwam widelcem w kilkunastu miejscach, aby uszło powietrze. Piekę ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. Na upieczony spód wykładam cienką warstwę konfitury z żurawin, następnie nakładam masę makową z bakaliami. Na wierzchu układam podłużne paski ciasta, tak by stworzyły kratkę. Piekę przez kolejne 15- 20 minut, aż ciasto  zarumieni się na złocisty kolor. Gdy ciasto ostygnie dekoruję je lukrem i egzotycznymi bakaliami (suszone ananasy, papaja,skórka pomarańczowa). Polecam!




Ten przepis bierze udział w akcjach:







1 komentarz:

  1. Mmm wygląda bardzo pysznie i bardzo ładnie :) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku, serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...