piątek, 30 grudnia 2011

Cynamonowe muffiny z jabłkami i rodzynkami


Pyszne cynamonowe muffiny z jabłkami i rodzynkami.




Składniki (na 12  babeczek):
2 szkl mąki (u mnie 2 szkl pszennej pełnoziarnistej)
3/4 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 kostki miękkiego masła roślinnego
1 szkl mleka
1 łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka pokrojone na kawałeczki
garść rodzynek

Przygotowanie:
Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia - wymieszać. Do drugiej miski  wbić jajko, roztrzepać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać i dodać pokrojone jabłka  i rodzynki - wszystko starannie wymieszać.  Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku w 180-190 st. i jak tylko przestygną - jeść! Pyszności! ;-)

3 komentarze:

  1. Przymierzałam się już dawno do takich muffinek i chyba w końcu muszę takowe zrobić, bo wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, i też świetnie smakują ! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...