środa, 23 listopada 2011

Muffinki z jagodami


Sprawdzone i pyszne muffiny z jagodami, cytuję przepis wyrwany kilka lat temu z "Naj" lub "Claudii"



Składniki (na 12 szt):
1- 2 pomarańcze ( u mnie 1 cytryna)
250g mąki
150 g cukru brązowego
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
8 łyżek oleju słonecznikowego (u mnie olek z pestek winogron)
150 ml kefiru lub maślanki
1 łyżeczka skórki z pomarańczy ( lub cytryny)
ok. 200 g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Z pomarańczy (lub cytryny) wycisnąć sok. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, starannie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, roztrzepać z kefirem, olejem i sokiem z pomarańczy (lub cytryny), dodać otartą skórkę pomarańczową ( lub cytrynową). Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, "spadać płatami z łyżki".
Jagody przebrać, umyć, osuszyć i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku w 180-190 st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem ... i zjeść ! ;-) mniam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...