Rozgrzewający krem z dyni - w wersji dla dorosłych, a pierwsza, nieco łagodniejsza wersja tu
Składniki (na 4 osoby) :
- 1/4 średniej wielkości dyni - pokrojonej w kostkę
- ziemniaki 5-6 szt -ok. 1/3 całości
- 1 mała cebulka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- bulion lub 1 kostka rosołowa
- 1-2 lampki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka masełka
- 1 op.(mały trójkąt) sera pleśniowego typu rokpol lub lazur
- śmietana do zup 12% lub 18%
do dekoracji:
grzanki razowe
pokruszony ser pleśniowy
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy surową dynię i ziemniaki, wlewamy wodę, tak aby ledwie przykryła warzywa, gdy warzywa zaczną wrzeć dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na masełku lub oliwie szklimy cebulkę z czosnkiem, podlewamy winem. Wrzucamy do ugotowanych warzyw, doprawiamy do smaku curry i imbirem i miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę i ser pleśniowy. Mieszamy i nalewamy na talarze.
Przed podaniem posypujemy razowymi grzankami i pokruszonym serem pleśniowym.
Rozgrzewający krem z delikatnym, winnym prrrądem - idealny na mroźne wieczory... :-) smacznego!
Tu podobnie :) przepis ekstra tylko bannerka brak i kolorku kategorii :(
OdpowiedzUsuńsorki, juz jest... po prostu dziecię nie umiało wrzucac banerków pod postami .... :-) ale już umiem pozdr ;-)
OdpowiedzUsuń