czwartek, 17 listopada 2011

Krem z dyni z serem pleśniowym i grzankami



Rozgrzewający krem z dyni - w wersji dla dorosłych, a pierwsza, nieco łagodniejsza wersja tu




Składniki (na 4 osoby) :
- 1/4 średniej wielkości  dyni - pokrojonej w kostkę
- ziemniaki 5-6 szt -ok. 1/3 całości
- 1 mała cebulka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- bulion lub 1 kostka rosołowa
- 1-2 lampki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka masełka
-  1 op.(mały trójkąt) sera pleśniowego typu rokpol lub lazur 
- śmietana do zup 12% lub 18%

do dekoracji:
grzanki razowe
pokruszony ser pleśniowy

Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy surową dynię i ziemniaki, wlewamy wodę, tak aby ledwie przykryła warzywa, gdy warzywa zaczną wrzeć dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na mniejszym ogniu ok. 20 min.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na masełku lub oliwie szklimy cebulkę z czosnkiem, podlewamy winem. Wrzucamy do ugotowanych warzyw, doprawiamy do smaku curry i imbirem i miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę i ser pleśniowy. Mieszamy i nalewamy na talarze.
Przed podaniem posypujemy razowymi grzankami i pokruszonym serem pleśniowym.
Rozgrzewający krem z delikatnym, winnym prrrądem - idealny na mroźne wieczory... :-) smacznego!

Przepis daję do akcji "Tęcza smaków" w kategorii: żółty


2 komentarze:

  1. Tu podobnie :) przepis ekstra tylko bannerka brak i kolorku kategorii :(

    OdpowiedzUsuń
  2. sorki, juz jest... po prostu dziecię nie umiało wrzucac banerków pod postami .... :-) ale już umiem pozdr ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...