środa, 23 listopada 2011
Muffiny dyniowe
Cudowne złocisto-pomarańczowe muffiny z pieczonej dyni. Bardzo polecam, upiekłam je na Halloween, zniknęły od razu ... nie zdążyły dobrze wystygnąć ;-)
Składniki (na 12 szt):
250g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
150 g cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
8 łyżek oleju słonecznikowego (u mnie olek z pestek winogron)
150 ml kefiru lub maślanki
200 g pieczonej dyni
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, starannie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, roztrzepać z kefirem i olejem . Do miski z sypkimi składnikami wlać "mokre", wymieszać - ciasto powinno być dość gęste. Następnie dodać upieczoną wcześniej dynię i delikatnie wymieszać. Mieszaninę nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku w 180-190 st.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz