sobota, 5 listopada 2011
Rozgrzewający napój z imbiru
Napar - "herbatka" ze świeżego imbiru jest idealna na jesienne przeziębienia. Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie, a w przyrządzeniu jest bardzo prosta.
Świeży korzeń imbiru należy obrać i pokroić w plasterki. Zalać wrzątkiem. Można przykryć spodeczkiem na kilka minut. Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać łyżeczkę miodu. Ja dodałam mój ulubiony miód malinowy z zaprzyjaźnionej pasieki wędrownej. Ma złotą barwę i delikatny słodki smak, jest szczególnie polecany właśnie przy przeziębieniach. Należy pamiętać o intensywnym, ostrym smaku imbiru i dać odpowiednią dla własnych upodobań ilość, a także "doprawić" cytryną i miodem, też wedle gustu. Na zdrowie! ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ostatnio cierpię na permanentne drapanie w gardle - może to coś pomoże? ;)
OdpowiedzUsuń