czwartek, 10 listopada 2011

Farfalle di tuna e pomodoro



Farfalle di tuna e pomodoro 

czyli ekspresowe kokardki z tuńczykiem w pomidorach ;-) idealne na lunch do pracy lub lekką kolację.


Składniki:
- 5-6 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnych, duże kawałki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
-  świeża bazylia 
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron, posól i dodaj łyżkę oliwy z oliwek, gdy się zagotuje, na wrzątek wrzuć - farfalle (kokardki), penne lub inny makaron. 
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, posól. Następnie oparz pomidor , pokrój w kostkę i włóż na patelnię (lub dodaj pomidory krojone z puszki), chwilę odczekaj , niech sos pobulgocze troszkę i zgęstnieje. Dodaj tuńczyka z puszki i świeżą bazylię. wymieszaj i nakładaj na talerze. do dekoracji dodaj czarne oliwki i listek świeżej bazylii.

A jeśli nie lubicie czarnych, możecie użyć zielone oliwki .. moje dzieciaki wolą zielone,  więc poniżej wersja dla dzieci ;-) Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...