środa, 2 listopada 2011

Spaghetti carbonara w wersji light



Ekspresowa i pyszna carbonara w mojej "odchudzonej" wersji ;-)



Potrzebujemy:
- pełnoziarnisty (lub nie) makaron spaghetti
- szynka
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- zielona pietruszka
- świeże oregano i/lub bazylia
- sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. al dente. Jednocześnie na patelni obok rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, małą posiekaną cebulkę,  solimy i pieprzymy. Gdy cebulka z czosnkiem już się zeszklą , dorzucamy pokrojoną szynkę (można wykorzystać resztki z lodówki) i mieszamy. Gdy makaron będzie już gotowy przekładamy go na patelnie z szynką , posypujemy świeżymi ziołami, dodajemy rozbełtane jajko (z odrobiną soli i pieprzu), mieszamy dokładnie i podajemy. Smacznego!



PS. należy pamiętać, żeby ogień pod patelnią nie był zbyt duży i nie trzymajmy zbyt długo całości na ogniu ... bo zrobi nam się jajecznica z makaronem ...;-)

3 komentarze:

  1. Haha, tą jajecznicę z makaronem to znam doskonale z autopsji :P
    Natomiast odchudzonej Carbonary - jeszcze nie. Ale muszę się z nią bliżej zaznajomić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, coś w moim guście - smacznie lecz prosto,szybko i makaronowo. A do tego 'dietetycznie'. Cud & miód poprostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :-)dzięki i polecam! dietetycznie i sycąco :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...